22.3.2018 | Ohjelmistoala

Tunnetko jonkun tytön tai naisen?

Pula ohjelmistoalan osaajista on ongelma, jonka tuhoisat vaikutukset ulottuvat paljon tätä toimialaa pidemmälle. Jos uusia ohjelmistoammattilaisia ei kasva tarpeeksi, osaajien puute vaarantaa koko Suomen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden. Käynnistetä

Pula ohjelmistoalan osaajista on ongelma, jonka tuhoisat vaikutukset ulottuvat paljon tätä toimialaa pidemmälle. Jos uusia ohjelmistoammattilaisia ei kasva tarpeeksi, osaajien puute vaarantaa koko Suomen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden. Käynnistetään nyt pelastusoperaatio, johon meillä kaikilla on mahdollisuus osallistua.

Teknologiateollisuuden tilastot välittävät karun viestin: suomalaisten naisten luovuus ja ongelmanratkaisukyky ovat kadonneet heidän mukanaan muille aloille. Se on ongelma, joka pitää ratkaista pian, sillä meillä ei ole varaa jättää lahjakkuuksia löytämättä.

Tällä hetkellä 27 prosenttia koko tietotekniikka-alan työvoimasta on naisia. Ohjelmistoyritysten työntekijöistä naisia on 20 prosenttia, ja naiskoodareita vain 10 prosenttia.

Tilanne ei näytä yhtään paremmalta, kun tarkastellaan alalle valmistuneiden määriä. Vuonna 2017 Aalto-yliopiston Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences -ohjelmasta valmistui vain 18 naista. 160 valmistuneesta naisten osuus oli 11 prosenttia. Kymmenen viime vuoden aikana ohjelmasta valmistuneiden naisten osuus on keskimäärin 13 prosenttia.

Esimerkki on hyvä kannustin

”Isot ongelmat ovatkin usein vain nippu pienempiä ongelmia”, kirjoittaa Linda Liukas koodaamisesta kertovassa Hello Ruby -lastenkirjassa. Sama pätee moniin muihinkin ongelmiin, myös suomalaisen ohjelmistoalan osaajapulaan.

Esimerkin voima on valtava, ja esikuvia koodaaville naisille on valitettavan vähän. Sata vuotta sitten ohjelmistokehityksen ja ohjelmistokielten uranuurtajat Grace Hopper ja Ada Lovelace olivat ennakkoluulottomia edelläkävijöitä, mutta 2000-luvun Suomessa koodarin stereotyyppi on luolassaan kokista litkivä hupparihemmo.

Microsoftin tutkimuksesta nousee esiin yksi syy siihen, miksi naiset valitsevat ammattinsa muualta kuin ohjelmistoalalta: kukaan ei kannusta heitä alalle.

Viedään siis yhdessä Suomen tytöille ja naisille viesti, että heille olisi töitä muuallakin kuin hoiva-ammateissa, viestinnässä tai markkinoinnissa. Suomen kokoisessa maassa on erityisen tärkeää, ettei alan lahjakkuuksia heitetä hukkaan stereotypioiden takia.

Tunnetko jonkun tytön tai naisen?

Hienoa! Niin minäkin. Meillä molemmilla on siis mahdollisuus vaikuttaa.

Pienissä ongelmissa parasta on se, että niiden ratkaiseminen on melko helppoa.
Voisitko sinä sytyttää tyttäressäsi kipinän luonnontieteisiin? Kannustaisitko tyttöoppilaitasi opiskelemaan matematiikkaa ja fysiikkaa enemmänkin kuin pakollisten kurssien verran? Mitä jos antaisitkin kummitytöllesi nuken sijaan erilaisen lahjan? Voisitko ehkä tehdä työpaikallasi jotain, jotta koodaamisesta kiinnostuneet naiset pääsisivät alkuun?

Naisten yhteisöt, kuten Women in Tech ja #Diginaiset, sekä naiskehittäjien yhteisöt #Mimmitkoodaa ja Ompeluseura LevelUP Koodarit ovat saaneet suuren suosion aikuisten, työssäkäyvien naisten keskuudessa. Se on hieno alku, joten ei jätetä tätä tähän.

Tarvitsemme naisia koodaamaan

Jos naisia ei saada ohjelmistoalalle, yhteiskuntamme ja arvomme ovat uhattuna. Ei ole liioittelua väittää niin.

Digitalisaatio etenee kuin luotijuna, ja yhä useampi toimiala on softavetoinen. Pian huomaamme olevamme tilanteessa, jossa jokainen suomalainen yritys on ohjelmistoyritys. Ohjelmistoyritykset tarvitsevat osaajia, mutta ilman naisia Suomessa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tekijöitä.

Ilman tekijöitä emme pysty rakentamaan vientiin tarpeeksi kiinnostavia palveluita. Ja jos palveluita ei ole, ei tule kauppojakaan. Silloin meillä ei ole enää kauan varaa ylläpitää nykyistä hyvinvointiyhteiskuntaa.

Siksi me kaikki tarvitsemme naisia ohjelmistoalalle.

Aloita yhteiskuntamme pelastaminen jo tänään

Annetaan paljon esimerkkejä ja esikuvia nuorille naisille ja tytöille, jotka juuri nyt miettivät, mitä heistä tulee isona. Kansalaisvelvollisuutemme on nostaa esiin osaavia ohjelmistoalan naisia mediassa ja yrityksissä. Se on keino turvata Suomen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus.

On tärkeää, että yhteiskunta ja yritykset tukevat työelämässä olevien naisten mahdollisuuksia oppia ohjelmistokehityksen alkeita. Kun osaaminen kasvaa, tsempataan heitä haastamaan itsensä ja oppimaan lisää.

Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. Miten sinä voisit sen tehdä? Onko sinulla mahdollisuus kannustaa tai näyttää tietä? Mitä yrityksessäsi on jo tehty tämän tärkeän päämäärän hyväksi, tai mitä suunnitelmia teillä on viriämässä?[minti_spacer][minti_image img=”4296″][minti_member name=”Rasmus Roiha” role=”Ohjelmisto- ja e-business ry, toimitusjohtaja” twitter=”https://twitter.com/rasmusroiha” linkedin=”https://www.linkedin.com/in/rasmusroiha/”][/minti_member]

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.