23.11.2021 | Ohjelmistoala

Ohjelmisto- ja e-business ry vaikuttaa: Ilman junnuja ei ole sennuja

Me Ohjelmisto- ja e-business ry:ssä uskomme, että maailman isotkin ongelmat ratkaistaan softan avulla. Siksi tehtävämme on edistää jäseniemme menestymisen mahdollisuuksia kansainvälisesti kovenevassa kilpailussa. Kesäkuussa jaoimme esimerkin Verohalli

Me Ohjelmisto- ja e-business ry:ssä uskomme, että maailman isotkin ongelmat ratkaistaan softan avulla. Siksi tehtävämme on edistää jäseniemme menestymisen mahdollisuuksia kansainvälisesti kovenevassa kilpailussa. Kesäkuussa jaoimme esimerkin Verohallinnon kanssa käymästämme menestyksekkäästä vuoropuhelusta taloushallintosoftaa tarjoavien yritysten eduksi. Ja nyt meillä on taas uutta kerrottavaa.

Ohjelmistoala on Suomen talouskasvun veturi, jota on kuitenkin pitkään vaivannut osaajapula. Tälläkin hetkellä töitä olisi tarjolla yli 10 000 uudelle koodarille. Samaan aikaan olemme saaneet signaaleja eri suunnista, että junioritason osaajilla kuten vastavalmistuneilla ja alanvaihtajilla, on ollut haasteita päästä kiinni ensimmäiseenkään työpaikkaan.

Seuraamme yhdistyksessä säännöllisesti ohjelmistoalan kasvua ja kehittymistä. Jo kesän korvalla sykemittari kertoi alan yritysten ainutlaatuisista kasvunäkymistä: me kasvamme, kansainvälistymme ja palkkaamme lisää työvoimaa sellaisella vauhdilla, josta Suomessa voidaan muilla toimialoilla vain haaveilla.

Kasvuvauhtimme osoittaa, että ohjelmistoalalla on merkittävää työpotentiaalia myös nuorille ja alanvaihtajille. Selvityksemme mukaan Mimmit koodaa -ohjelman 7000 koodaamisesta kiinnostuneesta naisesta noin 40 % tavoittelee aktiivisesti alanvaihtoa koodaukseen ja muihin ohjelmistoalan töihin, ja eri oppilaitoksista valmistuu alalle tuhansia uusia osaajia vuosittain.

On kestämätöntä, että kasvavaa osaajapulaa ruokitaan omin käsin ohjelmistoyritysten kilpaillessa keskenään samoista senioritason asiantuntijoista. Yhdistys onkin tänä syksynä puhunut mediassa aktiivisesti (Tivi 10.11.) siitä tosiasiasta, että ilman junnuja ei sennuja tule (lisää).

Starttasimme yhteistyössä Oikotie Työpaikkojen ja Solitan kanssa #JunioritTöihin -kampanjan tuodaksemme asian tärkeyden julkiseen keskusteluun ja haastaaksemme alan yrityksiä vaikuttamaan toimialan kehittymiseen. Kampanjaan lähti mukaan 47 yritystä ja tarjolle tuli 50 junioritason työpaikkaa.

#JunioritTöihin on muun muassa madaltanut monen junnun kynnystä ottaa yhteyttä mukana olleisiin ohjelmistoyrityksiin. Junioreille kohdennetut työpaikkailmoitukset saivat näkyvyyttä kymmenkertaisesti kohdentamattomiin ilmoituksiin verrattuna ja julkaistuihin junioritason työpaikkoihin löytyi hakijoita tuplasti tyypilliseen verrattuna.

Tekijöitä siis on jo tarjolla, kun osataan hakea. Se, löytyykö ohjelmistoyrityksiltä valmiutta ottaa juniori mukaan tiimiin, on osaajapulan kannalta ratkaisevaa.

Suunta on nyt oikea ja uusiin osaajiin satsataan

Alfame otti kesällä kantaa (Tivi 24.8.) siihen, miksi juniorien palkkaaminen ei ole ollut yrityksille yhtä kannattavaa kun sennujen metsästys: Julkisiin IT-hankintoihin liittyvää CV-kauppaa nimittäin käydään vain kaikkein näyttävimmillä papereilla. Syy on merkittävä. Sitoutuneita senioriosaajia saadaan tiimiin kuitenkin varmimmin tarjoamalla kehittymishaluiselle junnulle kasvun paikka. Esimerkiksi Nolwenturella nähdään, että perustyön lisäksi juniorit voivat olla yritykselle arvokas resurssi myös esimerkiksi uusien toimintatapojen kehittämisessä (Tivi 16.9.).

Hiljattain uutisoitiin (Tivi 16.11.), että Vincit on aloittanut Ricing star -koulutusohjelman uransa alkuvaiheessa olevien ohjelmistokehittäjien työllistämiseksi, ja tarkoitus on vielä tänä vuonna rekrytoida 30 uutta työntekijää. Uutinen on loistava ja suunta juuri oikea!

Ohjelmistoalaa edustavana yhdistyksenä toimimme jäsenyritystemme äänitorvena, mutta haluamme yhdistyksenä olla myös yhteiskunnallinen suunnannäyttäjä. Pyrimme jatkuvasti varmistamaan, että jäsenillämme olisi paras mahdollinen toimintaympäristö, mutta tällä kertaa alalla on kuitenkin ollut tarpeen katsoa peiliin. Ohjelmistoyrityksillä on vastuu muuttaa toimintatapojaan ja olla osa ratkaisua osaajapulaan: Junnuihin satsaaminen on meidän kaikkien etu.

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.