HR-klubi: Työnjohto-oikeus ja työehtojen muuttaminen

Alkaa: 18.06.2024 klo 08:30
Päättyy: 18.06.2024 klo 10:00

Työsuhteessa työnantaja johtaa ja valvoo työtä työnjohto- eli direktio-oikeuden nojalla. Näin ollen työnantaja voi lähtökohtaisesti määrätä miten, missä, milloin ja millaisin välinein työtä tehdään, ja työntekijä on velvollinen näitä määräyksiä noudattamaan. Direktio-oikeudella on kuitenkin myös rajat. ☝️

Jos työnantaja haluaa esimerkiksi muuttaa työsuhteen ehtoja, sitä ei välttämättä voikaan tehdä direktio-oikeudella, vaan asiasta on sovittava työntekijän kanssa. Jos työntekijä ei muutokseen suostu, voi se olla toteutettavissa vain, jos käsillä on peruste työsuhteen irtisanomiseen. 

Jos työnantaja työllistää säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, tuotannollis-taloudelliseen irtisanomisperusteeseen vetoaminen puolestaan edellyttää, että asiassa on käyty muutosneuvottelut ennen päätöstä työsuhteen ehdon muuttamisesta.❗

Käsittelemme Software Finlandin HR-klubin aamiaistilaisuudessa näitä työnjohto-oikeuteen ja työsuhteen ehtojen muuttamiseen liittyviä kysymyksiä. Kokeneet ammattilaiset asianajaja Henna Wiklund ja Senior Counsel Lotta Kumpuniemi avaavat muun muassa:

  1. Mitä työnjohto-oikeus pitää sisällään?
  2. Millainen vaikutus työsuhteeseen soveltuvilla ehdoilla on työnjohto-oikeuden laajuuteen? 
  3. Miten suullisesti sovitut ehdot ja käytännön toimintatavat vaikuttavat työnantajan oikeuteen muuttaa työsuhteen ehtoja?
  4. Milloin ja miten työnantaja voi yksipuolisesti muuttaa työsuhteen ehtoja?
  5. Kuinka toimia, jos työsuhteen ehdon muuttaminen yksipuolisesti ei ole mahdollista?
  6. Mitä muutosneuvotteluvelvoitteesta tulee yhteistoimintalain mukaisesti huomioida?
  7. Voidaanko muutosneuvottelut korvata työntekijän kanssa käytävillä vapaamuotoisilla neuvotteluilla, kun kyseessä on työsuhteen ehdon muuttaminen?

Lämpimästi tervetuloa mukaan! Tilaisuus on tehty erityisesti yli 50 henkilöä työllistävien ohjelmistoyritysten HR-ammattilaisille. Se on erinomainen paikka saada suoraan asianajajilta vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin, sekä päästä keskustelemaan aiheesta myös alan kollegoiden kanssa, aamiaisen lomassa. ☕ 

Huom. Tilaisuus on maksuton, mutta mukaan mahtuu vain 15 ensimmäistä ilmoittautujaa, joten varaa paikkasi nyt.

Jaa tapahtuma

Katso myös nämä

Jäseniltä kuultua

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.