13.6.2018

Murskatuomio julkisten hankintojen kilpailutuksille: ”Korruption pelossa vääriä palveluja moninkertaiseen hintaan”

Julkisten hankintojen kilpailutus toimii Suomessa surkeasti, on ikävä johtopäätös valtakunnallisesta ICT-alan myyntiä koskevasta tutkimuksesta. ”On hälyttävää, että yli 80 prosenttia alan johtajista arvioi julkisten hankintojen kilpailutukset erit

Julkisten hankintojen kilpailutus toimii Suomessa surkeasti, on ikävä johtopäätös valtakunnallisesta ICT-alan myyntiä koskevasta tutkimuksesta. ”On hälyttävää, että yli 80 prosenttia alan johtajista arvioi julkisten hankintojen kilpailutukset erittäin huonoiksi tai huonoiksi. Toivottavasti tämä vahva viesti saa päättäjät miettimään miten julkiset hankinnat voisi paremmin hoitaa”, kehottaa Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja.Julkisten hankintojen päättäjät saavat täyslaidallisen kipakkaa palautetta ICT-alan yritysjohtajilta. Mielipiteensä kertoneista johtajista peräti 83 prosenttia pitää julkisten hankintojen kilpailutuksia erittäin heikosti tai melko heikosti toimivina.

”Luonnollisesti näiden tulosten valossa täytyy lähettää herätysterveiset päättäjille: Näin murskaavan kritiikin saavaa järjestelmää täytyy muuttaa. On todella pysäyttävää, ettei yksikään haastateltu johtaja arvioinut, että hankintojen kilpailutus toimisi erittäin hyvin”, summaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Kilpailumenettely poistettava tai muutettava”

Monet toimitusjohtajat ehdottavat joko koko kilpailutusmenettelyn poistamista tai vähintäänkin merkittäviä muutoksia siihen. Sadalta haastatellulta johtajalta tuli parannusehdotuksia yli 50. Roihan mukaan turhautuminen nykytilaan on todella voimakas.

”Kilpailutusten aiheuttamaa verenpaineen nousua kuvaa hyvin erään toimitusjohtajan arvio, jonka mukaan korruption pelossa toimitaan täysin järjettömästi ja ostetaan vääriä palveluja moninkertaiseen hintaan. Toki tässä on mukana jo turhautuneiden tunteiden värinää, mutta kautta koko kentän kuuluu sama viesti: Muutosta tarvitaan”, kiteyttää Roiha ICT-johtajien näkemykset.

Roihan mukaan johtajien tutkimuksessa esiin nostamat huolet ovat todellisia.

”Julkisen ostajan pitäisi satsata laatuun ja ymmärtää, että monissa tapauksissa pelkän hinnan korostaminen tulee lopulta ongelmien vuoksi kalliimmaksi. Tästä on valitettavan paljon esimerkkejä. Meillä on Suomessa aivan huippuluokan ohjelmisto-osaaminen, ja julkisissa hankinnoissa pitäisi nähdä laadukkaiden ohjelmistojen tuottamat merkittävästi korkeammat kokonaishyödyt”, linjaa Roiha ohjelmistoyrittäjien näkemykset.

Miksei kokeiltaisi rohkeammin?

Toive kokeilujen lisäämiseen tuli myös vahvasti esiin ICT-johtajien palautteessa kilpailutuksista.

”Viime vuosina on alettu ymmärtää kokeilujen arvo kaikessa kehittämisessä, mainiota kyllä hallituksen linjauksia myöten. Rohkeita kokeiluja voitaisiin hyvin soveltaa myös julkisiin kilpailutuksiin. Kun katsomme nykytilaa, niin parannuksia todellakin tarvitaan”, toteaa Roiha.

Roihan mukaan tarjolla olisi jo nyt hyviä vaihtoehtoja, mutta uskallus käyttää niitä tuntuu vielä puuttuvan.

”Kyse ei ole siitä, että lainsäätäjät ja viranomaiset olisivat jumiutuneet yhteen kaavaan. Päinvastoin, neuvottelumenettelyt ja innovaatiohankinta tarjoavat mahdollisuuksia notkeampiin ja älykkäämpiin hankintoihin. Näitä mahdollisuuksia pitäisi nyt vain alkaa paljon rohkeammin soveltaa, eväät kokeiluihin ja parempiin käytäntöihin ovat jo olemassa”, kannustaa toimitusjohtaja Roiha.

Tutkimuksen toteuttivat Ohjelmisto- ja e-business ry, Pro Growth Consulting ja TIVIA nyt neljättä kertaa.

LINKKI TUTKIMUKSEEN

Lisätiedot:

Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@ohjelmistoyrittajat.fi

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.