10.8.2023

Hallitusohjelma on pelastettavissa

Korjaamalla maahanmuutto-osioon tehtyjä kiristyksiä hallitus osoittaisi sekä kotimaassa että maailmalla, että rasismisyytöksillä ei ole katetta – teot ratkaisevat.

Ohjelmistoala on huolissaan uuden hallituksen kyvystä toteuttaa ohjelmaansa. ”Hallitusohjelma tarjoaa korvaamattoman mahdollisuuden kohentaa Suomen pahasti rapautunutta taloutta. Työperäisen maahanmuuton kiristäminen on kuitenkin kilpailukyvyllemme paha isku ja ruokkii maailmalla mielikuvia rasismista, mikä uhkaa jo koko hallitusta”, kiteyttää ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. SF vetoaa hallitukseen, jotta ulkomaisiin osaajiin ja ammattilaisiin kohdistuvat tiukennukset ja mielikuva korjattaisiin.

Uusi hallitus on saanut elinkeinoelämän järjestöiltä kautta linjan kiittäviä arvioita ohjelmastaan. Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry yhtyy yleisiin kehuihin, mutta kiinnittää huomiota pahenevaan riskiin, ettei hyvän ohjelman hedelmistä päästä nauttimaan.

”Talouden kääntäminen kestävään kasvuun, yrittäjyyden tukeminen, panostukset TKI-toimintaan, julkisten hankintojen järkevöittäminen ja monet muut parannukset ovat todella tervetulleita myös ohjelmistoyritysten näkökulmasta. Olemme kuitenkin startup-yhteisön kanssa samaa mieltä, että osaajien ja ammattilaisten maahanmuuttoa koskevat huononnukset vaarantavat koko ohjelman tuottamat hyödyt. Ulkomaisten osaajien torjuminen tarpeettomilla kiristyksillä on vakava virhe, joka uhkaa romuttaa Suomen vetovoimaa korkeakouluopiskelijoiden ja teknologia-ammattilaisten osalta”, varoittaa SF:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Houkuttelevuutta nakertavat samalla Suomesta maailmalle levinneet tulkinnat Suomen siirtymisestä rasismia myötäilevään suuntaan. Ohjelmistoala on seurannut keskustelua huolestuneena. SF:n mukaan hallituksen toimintakykyä horjuttavat sekä rasismikysymyksestä kumpuavat sisäiset erimielisyydet että sen uskottavuutta maailmalla syövät kielteiset uutiset.

”Nyt tarvitaan päättäväisiä toimia! Hallitusohjelma tarjoaa korvaamattoman mahdollisuuden kohentaa Suomen pahasti rapautunutta taloutta. Työperäisen maahanmuuton kiristäminen on kuitenkin kilpailukyvyllemme paha isku ja ruokkii maailmalla mielikuvia rasismista, mikä uhkaa jo koko hallitusta. Korjaamalla maahanmuutto-osioon tehtyjä kiristyksiä hallitus osoittaisi sekä kotimaassa että maailmalla, että rasismisyytöksillä ei ole katetta – teot ratkaisevat”, painottaa Roiha. Roihan mukaan on itsestään selvää, ettei rasismia voi missään oloissa hyväksyä.

Poikkeuksellinen vetoomus hallitukselle

SF:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Walkama suhtautuu tilanteeseen suurella vakavuudella.

”Itse ohjelmistoja maailmalle vieneenä tiedän, miten merkittävä maakuva on vientiyrityksillemme. Software Finland ei halua mestaroida hallituksen politiikkaa, mutta tilanne vaatii poikkeuksellista vetoomusta. Työperäisen maahanmuuton kiristysten korjaaminen olisi merkittävä parannus ohjelmistoyrityksille ja erityisesti startupeille, ja tietysti koko teknologia-alalle. Samalla lähettäisimme maailmalle viestin, joka asettaisi kouriintuntuvat teot vanhojen puheiden yläpuolelle”, painottaa Walkama.

Erityisen haitallisia kiristyksiä on työperäisen maahanmuuton osalta Walkaman mukaan kaksi.

”On aivan kohtuutonta, että ulkomaalaisen osaajan olisi poistuttava maasta jo kolmen kuukauden päästä irtisanomisen jälkeen, jos uutta työsuhdetta ei ole sinä aikana ehtinyt syntyä. Toinen merkittävä heikennys on pysyvään työlupaan oikeuttavan asumisajan pidentäminen neljästä kuuteen vuoteen, uudella kielitaitovaatimuksella höystettynä. Erityisesti korkean teknologian aloilla työkieli on englanti, jota korkeasti koulutetut ammattilaiset puhuvat sujuvasti. Uusi kielitaitovaatimus ja pidennetty asumisaika pysyvän työluvan osalta ovat myrkkyä huippuosaajien rekrytoinnille”, lataa Walkama.

”Hallitusohjelma on pelastettavissa – korjaus työperäiseen maahanmuuttoon torjuisi myös mielikuvat rasismista”, tiivistää Walkama.

Lisätietoja:

Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi

Pekka Walkama, Software Finland ry, hallituksen pj, 040 777 2391, pekka.walkama@avoin.systems

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.