19.9.2022

Rasmus Roiha ehdolla Euroopan Women in Tech –kilpailussa

Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Women in Tech Europe Awards -kilpailussa on ehdolla Best Ally Award -palkinnon saajaksi Rasmus Roiha. Hän on Ohjelmisto- ja e-business ry toimitusjohtaja ja toinen Mimmit Koodaa -ohjelman perustajista. Women in Tech o

Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Women in Tech Europe Awards -kilpailussa on ehdolla Best Ally Award -palkinnon saajaksi Rasmus Roiha. Hän on Ohjelmisto- ja e-business ry toimitusjohtaja ja toinen Mimmit Koodaa -ohjelman perustajista.

Women in Tech on globaali voittoa tavoittelematon järjestö, jonka missiona on rohkaista viisi miljoonaa naista softa-alalle vuoteen 2030 mennessä. Toiminnan keskiössä ovat kestävään kehitykseen tähtäävät teknologiat ja niiden käytön mahdollistaminen. 

Yhteisöön kuuluu 180 000 henkilöä kuudelta mantereelta. 

Kilpailu nostaa esille parhaita naisosaajia ja liittolaisia

Women in Tech Awards –kilpailussa on kuusi alueellista osakilpailua (Latinalainen Amerikka, Eurooppa, Afrikka, Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka, Aasia ja Tyynenmeren alue sekä USA), joiden voittajat osallistuvat globaaliin pääkilpailuun.  

Euroopassa voitosta kisaa 40 finalistia kahdeksassa eri kategoriassa: Aspiring Teen Award, ID&E Disruptors Award by AWS, Best Ally Award, Most impactful Initiative Award, Woman in Web3 Award, Start-Up Award, Global Leadership Award & Lifetime Achievement Award. Kilpailun tulokset julkistetaan 20.9.2022 Amsterdamissa.

Rasmus Roiha on Euroopan osakilpailussa ainut ehdolla oleva mies

“Olemme tehneet Mimmit Koodaa-ohjelman parissa viisi vuotta duunia yhdistyksenä. Tarvitaan lisää johtajia, jotka ovat valmiita työskentelemään sen eteen, että kaikilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet softa-alalla”, kertoo Rasmus Roiha, toimitusjohtaja, Ohjelmisto- ja e-business ry 

Miesoletettujen määrästä ehdokkaissa voi päätellä, että työtä on vielä paljon tehtävänä. 

“Toivon, että tulevaisuudessa nähdään enemmän Best Ally Award -sarjassa miehiä. Softa-alalla on aika haastaa vanhentuneita käsityksiä ja tukea erityisesti alalle hakeutuvia naisia. Tasa-arvon eteen työskentely ei ole pelkästään mimmien asia vaan siihen pitää pyrkiä meistä jokaisen”, jatkaa Roiha. 

Koodaaminen kuuluu ihan kaikille, sukupuolesta tai taustasta riippumatta

Mimmit Koodaa alkoi työpajoilla, jotka olivat lähtölaukaus samaa nimeä kantavalle ohjelmalle. Milja Köpsi oli mukana alusta saakka luotsaamassa toimintaa, josta sana kiiri nopeasti ja workshoppeihin oli yhtäkkiä satojen naisten jono. Tämä todisti sen, että stereotypiat ja ennakkoluulot elivät IT-alalla liian vahvasti, eikä heitä ohjattu alan pariin. Naisille ei myöskään ollut sopivia esikuvia, joiden esimerkki kannustaisi hakeutumaan IT-alalle. 

Näihin haasteisiin Mimmit koodaa -ohjelma ryhtyi pureutumaan. Ohjelman ytimeksi kiteytyi tahto poistaa IT-alaan ja koodaamiseen liittyviä stereotypioita.  

Mimmit Koodaa on Ohjelmisto- ja e-business ry:n sydämen asia

Varsinainen ohjelma sai alkunsa yhdestä yhteydenotosta. Vlada Laukkonen päätti opetella koodaamista itse, sillä taidolle oli töissä kova tarve. Vuonna 2018 hän pyysi apua Ohjelmisto- ja e-business ry:ltä uuden oppimiseen ja yritysvierailujen järjestämiseen. Laukkosen yhteydenotto oli ensimmäinen hälytyskello sille, että yhdistyksen tavallisen toiminnan rinnalle tarvittiin vielä jotain lisää. 

Yhdistyksellä tuolloin työskennellyt ja nykyinen Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi tunnisti olemassa olevan ongelman: IT-alalle tarvittiin kipeästi monimuotoisuutta. Tietotekniikan maailma tuntuu kuitenkin monelle naiselle vieraalta ja kaukaiselta asialta. 

Ratkaisuksi ongelmaan syntyi ajatus toiminnasta, jonka myötä naisia ja IT-alaa saataisiin tuotua lähemmäs toisiaan. Sen myötä Mimmit koodaa -ohjelma sai alkunsa vuonna 2018.

”Meillä on ollut mimmien asiaa edistämässä paitsi tiimimme ja hallituksemme myös koko yhteisö. Ohjelma tavoittaa nykyään jopa yli 10 000 mimmiä. Kiitämme heistä jokaista, jatketaan hyvää työtä”, sanoo Roiha.

 

Lisätiedot
Rasmus Roiha
Toimitusjohtaja, Ohjelmisto- ja e-business ry
0400 180 434
rasmus@ohjelmistoebusiness.fi

Ohjelmisto- ja e-business ry on vuonna 1993 perustettu toimialan edustaja ja yritysjohdon yhteisö. Edistämme jäsenyritystemme menestymisen mahdollisuuksia kansainvälisesti kovenevassa kilpailussa. Mukana toimialaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, alan tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on 700 ohjelmisto- ja ohjelmistovetoista yritystä. 

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.