Kuinka johdetaan huijarisyndroomasta kärsivää

Alkaa: 05.10.2023 klo 09:00
Päättyy: 05.10.2023 klo 10:15
Tervetuloa studioaamuun, jossa keskustelemme huijarisyndroomasta Liisa Puskalan (Työterveyslaitos) johdolla. Huijarisyndrooma tunnetaan myös nimellä Impostor Phenomenon ja kuten sen englanninkielinen serkku kertoo, kyseessä ei ole diagnosoitu syndrooma vaan laajempi ammatilliseen itsetuntoon ja identiteettiin liittyvä ilmiö. 

Liisa Puskala on psykologi, ja konkarikouluttaja, jota kiinnostaa digitalisoituvan työelämän ja työhyvinvoinnin törmäyskohta. Kannattaa siis tulla kuulolle!

Miten johtaa huijarit huipuiksi?

Softa-alalla on monia piirteitä, jotka ruokkivat huijarikokemusta. Keskitymme aamussa siihen, kuinka johtaa, tukea ja rohkaista niitä, jotka haluavat tehdä työnsä erityisellä tarkkuudella ja laadukkuudella, mutta uskovat kovan työnsä olevan vain onnen kantamoinen saavutetuista tuloksista huolimatta.  

Tilaisuus sopii erinomaisesti softa-alan johtajille, esihenkilöille, projektivastaaville ja tiiminvetäjille, jotka vastaavat työkseen ihmisten työtehokkuudesta, aikaansaamisesta ja hyvinvoinnista. 

Miksi sinun kannattaa osallistua? 

  1. Saat johtajan näkökulman huijari-ilmiöön: luvassa on tietoa ja ymmärrystä huijari-ilmiöstä nimenomaan johtamisen näkökulmasta. 
  1. Ymmärrät, miksi johtamiseen kannattaa panostaa: saat arvokasta tietoa siitä, miten ammatillinen itsetunto vaikuttaa ihmisen stressinsietoon ja työkykyyn 
  1. Saat käytännön vinkkejä: auta tiimiäsi sekä kasvamaan täyteen potentiaaliinsa että voimaan hyvin. 

Mikä Huijarisyndrooma? 

Usein ihmiset, jotka kokevat huijarisyndroomaa ovat päteviä ja osaavia omalla alallaan. Kokemus voi kuitenkin aiheuttaa aliarvioimista omista kyvyistä, jatkuvaa itsensä vähättelyä ja tarvetta jatkuvasti todistella omaa pätevyyttään. On tärkeää muistaa, että huijari-ilmiö on tunne ja siitä voi päästä eroon.  

Huijarisyndrooma vaikuttaa usein myös korkeasti koulutettuihin, päteviin ja menestyneisiin työntekijöihin. Tällainen asiantuntijatyö on usein abstraktia ja valmiiksi saamisen kokemuksesta on vaikeaa nauttia. Lisäksi globaalisti verkottuneessa ammattilaisyhteisössä riittää aina tuhansia taitavammalta vaikuttavia postaajia. Aamussa pohdimme, miten tasapainoilla viisaasti ainutlaatuisten innovaatioiden ja riittävän hyvän suoriutumisen välillä. 

Studioaamu on avoin ja maksuton Software Finland ry:n jäsenille. Jos et ole vielä yhdistyksen jäsen, mutta haluat paikan tilaisuudesta, voit liittyä joukkoomme samalla ilmoittautumislomakkeella. Jäsenyyden etuihin ja hyötyihin voit tutustua lisää tästä. 

Tilaisuudessa äänessä

Liisa Puskala

Liisa Puskala on psykologi, jota kiinnostaa digitalisoituvan työelämän ja työhyvinvoinnin törmäyskohta. Liisa on pitkän linjan valmentaja, joka puhuu ja coachaa monenlaisista työhyvinvoinnin ja sen johtamisen teemoista. Häntä kiinnostaa erityisesti kognitiivisen ergonomian soveltaminen hybridi- ja virtuaalisissa työyhteisöissä. Liisa on intohimoinen UX -amatööri ja kantaa huolta varsinkin virtuaalisen työympäristömme kuormittavuudesta ja käyttäjäkokemuksesta. Hänen viestinsä meille kaikille on, että työhyvinvointi on joukkuelaji. Hänet löydät myös Instagramista.

Työterveyslaitos tutkii, vaikuttaa ja valmentaa hyvinvointia työstä.

Kuva: Työterveyslaitos / Annukka Pakarinen


Jaa tapahtuma

Katso myös nämä

Jäseniltä kuultua

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.