Ymmärrä osakassopimukset ja kilpailukiellot. Vältä sudenkuopat!

Alkaa: 05.09.2023 klo 09:00
Päättyy: 05.09.2023 klo 10:15
Tervetuloa studioaamuun, jossa sukellamme syvälle osakassopimusten ja kilpailukieltojen maailmaan. Asiantuntijamme Stefan Boshkov ja Visaperttu Vasala HPP Asianajotoimisto Oy:stä opastaa välttämään sudenkuopat osakassopimuksissa niin uuden osakkaan mukaan tulessa, osakassopimusten muutoksissa kuin kilpailukieltojen käytössä. Tule mukaan ja opit osakassopimuksen merkityksen, muutosten vaikutukset, vähemmistöosakkaan aseman, kilpailukiellot sekä niiden haasteet ja rajoitukset!

Keskitymme perustajien välisiin osakassopimussuhteisiin, uuden osakkaan (tyypillisesti sijoittajan) mukaantuloon, osakassopimusten muutoksiin sekä kilpailukieltojen käyttöön ja seurauksiin sekä osakas- että työntekijätilanteissa.  

Osakassopimus on osakkeenomistajien välinen sopimus, jolla sovitaan etukäteen mm. yhtiön osakkeiden omistuksesta, osakkeenomistajien keskeisistä oikeuksista ja velvollisuuksista sekä yhtiön hallinnosta, kehittämisestä, ja monista muista asioista, joista halutaan sopia toisin kuin osakeyhtiölaki säätää, tai joihin ei löydy vastausta laista tai yhtiöjärjestyksestä. Osakassopimuksessa sovitaan osakkeenomistajien keskinäiset pelisäännöt. 

Jokaisen yrittäjän on syytä tiedostaa, mikä osakassopimus on, millainen on sen tavanomainen keskeinen sisältö, mistä asioista on yleensä syytä sopia  ja millaisia kompastuskiviä osakassopimuksen tekemisessä on vältettävä. 

Studioaamun jälkeen tiedät 

  • Mikä on osakassopimuksen merkitys: ymmärrät, mitä osakassopimus tarkoittaa yrityksen perustajille ja muille osakkeenomistajille ja miten sopimus vaikuttaa osakkeenomistajien ja yhtiön toimintaan. 
  • Kuinka uusi osakas vaikuttaa osakassopimukseen: ymmärrät, miten merkittävän uuden osakkaan (esimerkiksi sijoittajan) mukaantulo muuttaa yrityksen dynamiikkaa ja mitä se tarkoittaa olemassa olevalle osakassopimukselle. 
  • Mitä osakassopimusten muutokset tarkoittavat: saat käsityksen tyypillisistä muutosprosesseista, ja niiden vaikutuksista osakassopimukseen. Tiedät, miten muutokset vaikuttavat yrityksen toimintaan ja miten muutokset voi huomioida osakassopimuksessa. 
  • Mikä on vähemmistöosakkaan asema osakassopimuskokonaisuudessa: saat käsityksen vähemmistöosakkaan asemasta erilaisissa tilanteissa ja vähemmistöosakkaiden suojaksi tarkoitettujen sopimusehtojen merkityksestä. Ymmärrät, kuinka vähemmistöosakkaat voidaan huomioida osakassopimuksessa. Ymmärrät erillisen vähemmistöosakassopimuksen merkityksen, esimerkiksi henkilöstöannin yhteydessä. 
  • Mikä on kilpailukielto osakassopimuksessa: ymmärrät, miten osakassopimuksessa voidaan sopia kilpailukiellosta. Tiedät, miten ja milloin kilpailukieltoa voidaan käyttää ja miten kielto vaikuttaa yrityksen ja osakkeenomistajan toimintaan. 
  • Kuinka kilpailukiellot toimivat osakas- ja työntekijätilanteissa: ymmärrät, miten osakassopimuksen kilpailukielto eroaa työntekijän kilpailukiellosta tilanteissa, joissa osakas on myös yhtiön työntekijä. 
  • Mitkä ovat kilpailukieltojen haasteet ja rajoitukset: kerromme tyypillisistä haasteista ja rajoituksista, jotka liittyvät kilpailukieltojen toteuttamiseen.  

Olitpa sitten yrittäjä, yritysjohtaja, sijoittaja tai työntekijä, tämä studioaamu tarjoaa sinulle  kattavan läpileikkauksen osakassopimusten keskeisiin osa-alueisiin. Tule mukaan!

Tilaisuudessa äänessä

Stefan Boshkov

Stefan Boshkov neuvoo HPP Asianajotoimisto Oy:n asiakkaita kotimaisissa ja rajat ylittävissä yritysjärjestelyissä ja oman pääoman ehtoisissa rahoitusjärjestelyissä sekä sopimusoikeuteen, yhtiöoikeuteen ja yritysjohdon neuvonantoon liittyvissä asioissa. Stefan on toiminut vuosia asianajoalalla vaativan liikejuridiikan parissa. Stefanilla on pitkä kokemus osakeyhtiöiden juridiikkaan, rahoitukseen ja hallintoon liittyvistä asioista, mukaan lukien osakassopimuksista. Stefanilla on myös kokemusta suomalaisen osakeyhtiön lakimiehen tehtävistä ja osakeyhtiöiden hallitustyöskentelystä.  


Visaperttu Vasala

Visaperttu Vasala on työoikeuden kokenut ammattilainen. Hän on tehnyt pitkän työuran työoikeuden parissa asianajotoimistossa. Visapertun asiantuntemus kattaa työoikeudelliset asiat laaja-alaisesti työsuhteen koko elinkaaren ajalta työsopimuksen solmimisesta erilaisiin työsuhteiden ja työnantajan liiketoiminnan muutostilanteisiin sekä työsuhteiden päättämiseen. Visapertulla on vankka kokemus työelämään liittyvistä neuvottelutilanteista kuten yhteistoimintaneuvotteluista sekä työsuhteisiin liittyvien riita-asioiden hoitamisesta.


Jaa tapahtuma

Katso myös nämä

Jäseniltä kuultua

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.