10.5.2022 | HR & johtaminen

Verkot vesille – Käytännön vinkit ensimmäistä IT-alan työpaikkaa etsivälle

Hanna Kontinen työskentelee Brellalla Head of Talent & Culture –roolissa ja on seurannut alaa sekä rekrytoijan että työnantajan näkökulmasta jo yli 10 vuoden ajan. Niina Kettunen on junnudevaaja, joka on sekä itseopiskelun että koulutuksen avulla

Hanna Kontinen työskentelee Brellalla Head of Talent & Culture –roolissa ja on seurannut alaa sekä rekrytoijan että työnantajan näkökulmasta jo yli 10 vuoden ajan. Niina Kettunen on junnudevaaja, joka on sekä itseopiskelun että koulutuksen avulla siirtymässä tech-alalle. Niina on jo useamman vuoden seurannut alaa devaajan ja työnhakijan silmin. Miltä ala näyttää kahdesta eri näkökulmasta katsottuna? Mitä ottaa huomioon työnhaussa ja miksi verkostoitumiseen kannattaa panostaa?

 

Kuka olet ja miksi tämä aihe kiinnostaa?

Hanna Kontinen, Head of Talent & Culture:

Aloitin Brellalla reilut 2 vuotta sitten yrityksen ensimmäisessä People-roolissa. Silloin tiimi oli vielä pienehkö, noin 30 työntekijää, mutta nyt porukka on jo tuplaantunut. Samalla myös meidän product-tiimin koko on kolminkertaistunut ja diversiteettiä on tullut paljon lisää: osaamistasoja löytyy aivan junnusta sennuun, tiimissä on yli 10 eri kansallisuutta ja mukaan mahtuu todella erilaisia uratarinoita. Ihmisiä on päätynyt alalle hyvin erilaisia polkuja pitkin.

Junnujen rekrytointi on itselleni aiheena tärkeä, koska tech-alan työmarkkina käy todella kuumana ja alalle on pakko saada enemmän tarjontaa. Itse koen, että junnujen tukeminen ja kannustaminen alalle on siihen yksi tehokkaimmista keinoista.

Niina Kettunen, Technical Support Trainee:

Aloitin Brellalla kuukausi sitten Technical Support Traineena. Olen opiskellut noin kaksi vuotta ohjelmistokehitystä sekä ammattikoulu- että ammattikorkeakoulutasolla. Aihe on lähellä sydäntäni, sillä olen itse junnu IT-alalla ja unelmani on päästä työskentelemään jossain vaiheessa devaajana.

Mielestäni on erittäin tärkeää, että alalle saataisiin lisää junnuja erilaisilla taustoilla, ja sen myötä diversiteettiä ja uudenlaista näkemystä. Junnuja tulisikin kannustaa rohkeasti hakemaan alalle ja kynnystä tähän pitäisi pyrkiä madaltamaan.

Miten kuvailisit nykyistä työmarkkinatilannetta IT-alalla ja miten näet alalle haluavien työllistymismahdollisuudet?

Hanna:

Tilanne on tällä hetkellä vähän ristiriitainen. Sennujen osalta markkina on ylikuumentunut, kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Tämä tilanne johtaa erilaisiin lieveilmiöihin ja moni työnantaja onkin nyt siirtymässä kv-markkinoille, koska Suomessa osaajapula on jo sen verran kovaa.

Toisaalta uraansa aloittelevia junnuja on onneksi yhä enemmän ja junioreissa kytee iso potentiaali yritysten näkökulmasta. Oman alan ensimmäisen työpaikan nappaaminen voi kuitenkin olla haastavaa, joten tämän aiheen lobbaaminen ja junnujen työllistymisen tukeminen pitäisi olla nyt monen yrityksen intresseissä.

Niina:

Itse näen IT-alan työmarkkinatilanteen junnujen kannalta haasteellisena. Osaavista tekijöistä on pulaa ja yritykset kilpailevat näistä tekijöistä kaikin keinoin. Junnulle taas tilanne tuntuu olevan päinvastainen – meitä junnuja on koko ajan enemmän ja ala kiinnostaa yhä useampaa opiskelijaa sekä alanvaihtajaa. Tämä taas johtaa siihen, että junnuja olisi tarjolla enemmän kuin mitä työpaikat voivat ottaa vastaan. Oma näkemykseni on, että kilpailu junnupaikoista käy tällä hetkellä todella kuumana eikä loppua näy. Onneksi yhä useammassa yrityksessä on nykyään erilaisia ohjelmia ja harjoittelumahdollisuuksia junnuille.

Minkälainen rooli verkostoitumisella on junioripaikan haussa? ⭐

Hanna:

Verkostoituminen on kaiken keskiössä, kun juniori lähtee etsimään ensimmäistä oman alan työpaikkaa. Verkostoitumista kannattaa tehdä eri suuntiin:

1) Verkostoidu työnantajien kanssa, jotta saat näkyvyyttä ja työnhaku helpottuu
2) Verkostoidu mahdollisuuksien mukaan sennujen kanssa, jotta pääset oppimaan kokeneemmilta ja saat arvokkaita vinkkejä
3) Verkostoidu myös muiden uraansa starttaavien junnujen kanssa, koska vertaistuki on usein kullanarvoista

Niina:

Koen että verkostoituminen on äärimmäisen tärkeää hakiessa mitä tahansa työpaikkaa, mutta varsinkin oman alan ensimmäisen työpaikan haussa sen merkitys korostuu. Jokainen tilanne verkostoitua kannattaa käyttää hyödyksi ja pitää silmät auki. Kiinnostavia henkilöitä ja yrityksiä kannattaa lähestyä rohkeasti, sillä koskaan ei tiedä millaisissa tilanteissa hyvä verkosto voikaan olla avuksi! Itselleni esimerkiksi opiskeluryhmät ovat ainakin olleet todella suuri voimavara.

Miten Brella voi tukea verkostoitumisessa ja työnhaussa?

Brella perustettiin alun perin juuri tämän ajatuksen pohjalta: Jotta oikeat ihmiset kohtaisivat ja näiden kohtaamisten pohjalta syntyisi jotakin arvokasta. Brellan alusta pyrkii siis tekemään tapaamisen mahdollisimman helpoksi ja alustan erilaiset ominaisuudet varmistavat, että isosta massasta on helpompi löytää juuri ne oikeat ihmiset, joilla on samat mielenkiinnon kohteet. Tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää Junnurekry-tapahtuman aikana aktiivisesti! Laita rohkeasti tapaamiskutsuja muille junnuille ja käy juttelemassa kahvihuoneissa rekrytoijien kanssa.

Miten napata työnantajan huomio ja tehdä paras mahdollinen vaikutus?

Hanna:

Ala on kehittynyt viime vuosina paljon ja sanoisin, että rekrytoijat eivät enää keskity niin paljon koulutukseen tai alalla vietettyihin vuosiin. Ratkaisevaa on, mitä osaat ja mitä olet tehnyt. Eli toisin sanoen konkreettiset esimerkit esimerkiksi omista projekteista ovat kaikista oleellisimpia sekä osaamisen todistaminen rekryprosessin aikana.

Niina:

Ole aktiivinen ja hae rohkeasti paikkoihin, jotka sinua kiinnostavat. Tilanteessa, jossa sinulla ei välttämättä ole paljon kokemusta, tuo esille konkreettisia asioita ja oppeja opinnoistasi sekä aiemmasta työkokemuksesta, jotka auttavat sinua menestymään hakemassasi tehtävässä. Omien projektien kautta voit todistaa esimerkiksi teknisen osaamisesi.

Hannan ja Niinan tärkeimmät vinkit alalla aloittavalle ja huijarisyndrooman selättämiseen ✨

• Kuvaa oma osaaminen mahdollisimman konkreettisesti työnhakuvaiheessa
• Verkostoidu aktiivisesti eri suuntiin
• Seuraa alaa, ole utelias, kysy ja kehitä osaamistasi jatkuvasti
• Ota vastaan tukea ja apua, tartu mentorointimahdollisuuksiin
• Ole armollinen itseäsi kohtaan – kaikkea ei voi eikä tarvitse osata heti
• Kurkista omalle epämukavuusalueellesi (Junnuna aloittaminen saattaa jännittää ja voi tuntua, ettei itsellä ole niin paljon annettavaa. Nämä ovat kuitenkin niitä parhaita oppimisen ja kasvun paikkoja!)
• Mieti tarkasti, mitkä ovat omia vahvuuksiasi ja tuo niitä rohkeasti esille
• Älä rohmua liikaa teknologioita kerralla
• Muistuta itseäsi, että kaikki ovat joskus olleet junnuja
• Muista, että tällä alalla kukaan ei ole koskaan täysin valmis vaan opittavaa on aina

 

Ohjelmisto- ja e-business ry ja Mimmit koodaa -ohjelma järjestävät yhteistyössä alan kiinnostavimpien yritysten kanssa uuden Juniorirekry-tapahtuman ke 11.5.2022. Verkostoitumaan yritysten kahvihuoneissa Brellassa pääset klo 11.30 alkaen. Ohjelma & ilmoittautuminen

 

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.