Business Finland lanseeraa sadantuhannen euron Talent-rahoituksen tukemaan yritysten kehitysprojekteja ja kansainvälisten osaajien rekrytointia. Tammikuussa hakuun tulevalla rahoituksella voi kattaa puolet yrityksen sisäiseen toimintaan ja rekrytointiprosessiin liittyvistä kuluista.
Työperäisellä maahanmuutolla ja kansainvälisten osaajien liikkuvuudella on entistä suurempi merkitys Suomen hyvinvoinnille ja kilpailukyvylle. Tämä pätee erityisesti ohjelmistoalalla, missä arviolta 10–15 000 työpaikkaa jää syntymättä vuosittain, koska puute osaajista jarruttaa yritysten kasvua. Kova kilpailu osaajista ei ole vain koronanjälkeinen ilmiö, vaan haastava tilanne on jatkunut jo vuosia.
Osaajien saatavuus on eri selvityksissä tunnistettu yhdeksi suurimmista yritysten ja organisaatioiden kasvun ja kansainvälistymisen haasteista. Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa Business Finland on viime vuosina käynnistänyt erinäisiä palveluja tilanteen korjaamiseksi. Olemme esimerkiksi järjestäneet rekrytointikampanjoita ohjelmistoyrityksille ja myöntäneet Talent-rahoitusta 300 yritykselle kansainvälisen osaajan palkkaamiseen. Tulokset ovat lupaavia sillä 70 % Talent-rahoituksista on johtanut vakituiseen työpaikkaan. Tämä ei tietenkään riitä vaan haluamme tehdä enemmän ja kehittää palvelujamme entisestään.
Business Finlandin tekemän yrityskyselyn mukaan kansainvälinen osaaminen edistää vientiyritysten lokalisoitumista kohdemarkkinoille, sekä vahvistaa uskottavuutta ja asiakaskokemusta. Kansainvälisellä osaamisella täydennetään kotimaista osaamisvajetta, moninaistetaan yrityskulttuuria ja toisinaan säästetään kustannuksissa. Kyselyn mukaan yrityksillä on kuitenkin usein haasteita osaajien löytämisessä ja osaamisen arvioinnissa. Joskus tarvittua osaamista ei yksinkertaisesti löydy (esimerkiksi spesifi koodausosaaminen) tai rekrytointia jarruttaa byrokratia, yrityksen sisäiset ennakkoluulot tai ulkomailla asuvan osaajan kotouttamisen haasteellisuus. Kulttuurierot työskentelyssä ja johtamisen vaatimuksissa ovat kyselyn mukaan merkittäviä kompastuskiviä palkatun kv-osaajan ja suomalaisen yrityskulttuurin kohtaamisessa.
Yritykset toivovat Business Finlandilta hakukriteerien höllentämistä ja mittavampaa rahoitusta. Palkattavien osaajien määrää halutaan kasvattaa ja operatiiviselle työlle toivotaan rahoitusmahdollisuuksia. Merkittävä kehitystoive koskee rahoituksen kohdistamista itse organisaation kehittämiseen. Kyselyvastauksissa painotettiin erityisesti HR:n kyvykkyyksien kehittämistä.
Business Finland käynnistää yritysten kehitysprojekteille uuden Talent-rahoituksen, jota voi hakea 15.1.2023 alkaen. Projektin kokonaiskustannus voi olla maksimissaan 100 000 euroa, ja siitä puolet voi saada Business Finlandin de-minimis -tukena. Tavoitteena on yrityksen kansainvälisen kasvukyvyn rakenteellinen vahvistaminen, mikä johtaa kestävämpiin tuloksiin kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa.
Rahoitusta voi käyttää ostopalveluihin, omien työntekijöiden projektissa syntyviin työkuluihin sekä uusien kansainvälisten osaajien palkkakuluihin. Yritys voi myös hyödyntää rahoitusta kansainvälisen rekrytoinnin valmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymistä tukevan yrityskulttuurin ja johtamistaitojen edistämiseen sekä kansainvälisten osaajien houkuttelua tukevan työnantajamielikuvan kehittämiseen.
Kannustan lämpimästi seuraamaan Business Finlandin alaisen Work in Finland -yksikön uusia verkkosivuja (https://www.workinfinland.fi). Yrityksen kansainvälistyminen kannattaa aloittaa sisältäpäin; sen jälkeen on huomattavasti helpompi kasvaa.
Minh Lam työskentelee palvelupäällikkönä Business Finlandissa Work in Finland –yksikössä. Yksikön tavoitteena on auttaa yrityksiä löytämään kansainväliset osaajat ja tarjoamme rahoitusta sekä muita palveluja yrityksen kansainvälisen kulttuurin ja monimuotoistumisen kehittämiseen.