28.6.2021 | Digitalisaatio

Ilmastorahasto toivottaa tervetulleiksi digitaaliset ratkaisut, jotka vauhdittavat päästövähennyksiä

Erityisesti seuraavat 10–15 vuotta ovat kriittisiä ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet vaativat huomattavia investointeja sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta vihreän ja digitaalisen siirtymän toteutumise

Erityisesti seuraavat 10–15 vuotta ovat kriittisiä ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet vaativat huomattavia investointeja sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta vihreän ja digitaalisen siirtymän toteutumiseksi.

Esimerkiksi FiComin keväällä 2021 koostaman infografiikan mukaan ICT-ala kuluttaa eri arvioiden mukaan noin 4–10 % maailman sähköenergiasta ja tuottaa 1,5–4 % maailman kasvihuonepäästöistä. Ala luo samalla myös mahdollisuuksia, ja oman alan energiatehokkuuden kehittämisen lisäksi se voi mahdollistaa päästövähennyksiä aina liikenteestä valmistavaan teollisuuteen ja maataloudesta energiantuotantoon asti. Samaisen FiComin koosteen mukaan mobiiliteknologia auttaakin vähentämään CO₂-päästöjä jopa 10-kertaisesti verrattuna toimialan omaan hiilijalanjälkeen.

Digitaalisten ilmastoratkaisujen käyttöönoton vauhdittaminen tai esimerkiksi päästövähennyksiä mahdollistavat, dataa hyödyntävät alustat tarvitsevat kuitenkin rahoitusta kasvaakseen ja skaalatakseen, ja tässä Ilmastorahasto voi auttaa. Fokukseemme kuuluvat myös HW-ratkaisut.

Mikä on Ilmastorahasto ja mitä se rahoittaa?

Ilmastorahaston toiminta keskittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen, teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen ja digitalisaation edistämiseen. Tehtävänämme on hiilijalanjäljen vähentäminen ja hiilikädenjäljen vahvistaminen sekä innovatiivisten ilmasto- ja digiratkaisuiden edistäminen – tavoitteinamme ovat kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, luonnonvarojen käytön tehostaminen sekä luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Myös yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteisyritykset, esimerkiksi julkisen ja avoimen datan hyödyntämisen näkökulmasta, kiinnostavat meitä. Vuosittain teemme rahoituspäätöksiä noin 80 miljoonalla eurolla, mikä tarkoittaa noin 10–15 pääasiallisesti pääomalainamuotoista rahoituspäätöstä vuodessa. Tukea ei meiltä kuitenkaan saa.

Osallistumme merkittävän mittaluokan ilmastoinvestointeihin, joissa rahoitusosuutemme mahdollistaa hankkeen toteutumisen ylipäätään, laajemmassa mittakaavassa tai aiemmin kuin muun rahoituksen turvin. Lisäksi rahoituskohteiden toiminnan on oltava pitkällä aikavälillä vähintään itsekannattavaa ja niillä tulee olla uskottava suunnitelma Ilmastorahaston rahoituksen takaisinmaksuun, sekä osoitettavissa olevaa vaikutuspotentiaalia esimerkiksi päästövähennysten suhteen.

Keskitymme kahteen rahoituskategoriaan: 1) Ilmastoratkaisujen kaupalliset skaalaukset, esimerkiksi laitosinvestoinnit tai fyysisten tai digitaalisten ilmastoratkaisujen käyttöönoton vauhdittaminen, sekä 2) päästövähennyksiä mahdollistavat alustat, esimerkiksi yhteiskäyttöiset päästövähennys-, hiilensidonta- tai ilmastoratkaisujen pilotointi-infrastruktuurit tai päästövähennyksiä mahdollistavat dataa hyödyntävät digitaaliset alustat.

Olemme mukana vähemmistöroolissa (enintään 50 %). Rahoitus on pääasiallisesti pääomalainamuotoista, mutta joissakin tapauksissa voimme sijoittaa myös erityissijoitusrahastoihin tai muihin erityisrahoitusinstrumentteihin.

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii myös digitalisaatiota ja haluaisimme kuulla, millaisia ratkaisuja tähän on jo kehitteillä – odotamme yhteydenottoasi!

Ole yhteydessä!

Mikäli sinulla, kollegallasi tai vaikkapa asiakkaallasi on työn alla kohde, joka voisi sopia Ilmastorahaston rahoitettavaksi, olkaa yhteydessä suoraan sivustomme yhteydenottolomakkeen kautta tai kyselkää tarkemmin Terhiltä (terhi.marttila@ilmastorahasto.fi / 040 681 5868) tai Pialta (pia.erkinheimo@ilmastorahasto.fi / 050 487 1417). Kuulisimme mielellämme teistä!

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.