4.4.2024 | HR & johtaminen

Jääräpäät

Onko jääräpäisyys yrittäjyyteen sisäänrakennettu? Milloin jääräpäisyys on arvokasta ja hyödyllistä, milloin se on haitallista tai jopa tuhoisaa? 

Katselin Netflixistä Spotifystä kertovaa sarjaa The Playlist. Tunsin piston sisälläni, kun seurasin Spotifyn perustajan Daniel Ekin jääräpäisyyttä sarjassa. Olenko minä yrittäjänä samanlainen? Kuinka jääräpäinen minun pitää olla? Näyttäytyykö se mitä itse kutsun määrätietoisuudeksi ja näkemyksellisyydeksi muille jääräpäisyytenä? 

Onko jääräpäisyys yrittäjyyteen sisäänrakennettu? Milloin jääräpäisyys on arvokasta ja hyödyllistä, milloin se on haitallista tai jopa tuhoisaa? 

Energian lähde vai energiasyöppö

Yrittäjän määrätietoisuus ja visionäärisyys voivat luoda turvallisuutta, intoa ja energiaa muille. Ne voivat olla myös lamauttavia ja energiaa vieviä, jos omat ajatukset ja kokemukset ovat ristiriidassa yrittäjän ajatusten kanssa. Avoin dialogi ja hyvien, toistuvien forumien luominen ovat tärkeässä roolissa avoimuuden rakentamisessa. 

Tasa-arvoinen dialogi ja parhaan argumentin voima

Haluan itse tulla haastetuksi ja kaipaan tasa-arvoista dialogia. Kaipaan ympärilleni ihmisiä, jotka jakavat kanssani saman intohimon ja pyrkimyksen hyviin, jopa hetkellisesti täydellisiltä tuntuviin ratkaisuihin. Niihin voidaan päästä eri keinoin ja erilaisia polkuja. Parhaassa tapauksessa parhaat argumentit ratkaisevat, ei rooli tai asema organisaatiossa.

Tahdon tai en, toimitusjohtajan sanomisella tuntuu olevan erilainen painoarvo. Tämä on usein kulttuurinen haaste erityisesti kansainvälisessä organisaatiossa. Koitan itse madaltaa tätä kynnystä ja tunnistan sen haastavaksi. Omalla toiminnallani minun  on osoitettava tämä pyrkimys toistuvasti. 

Kuunteleminen ja kohtaaminen

Aidon kuuntelemisen ja kohtaamisen taito on johtamistyössä tärkeää. Se ei saa rajoittua vain tiettyihin henkilöihin. Kuunteleminen ja kohtaaminen ovat arvostuksen osoittamista. Tämä ei ole yksin yrittäjän tai toimitusjohtajan tehtävä.

Jokaisen esihenkilön ja työntekijän tulisi kehittää näitä taitoja ja hyödyntää niitä kaikissa kohtaamisissa. Uteliaisuus ja kysymisen taito ovat keskeisissä rooleissa. Nämä vaativat aikaa ja pysähtymistä. Kiireen ja paineen keskellä ne helposti unohtuvat tai tulevat laiminlyödyiksi. 

Vahvuuksien hyödyntäminen

On tärkeää tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja rakentaa organisaatio, jossa itse kunkin vahvuudet pääsevät kukoistamaan ja paikkaamme toinen toistemme heikkouksia omilla vahvuuksillamme. Vahvuuksille on annettava tilaa. Omien heikkouksien kanssa kipuilu vie energiaa ja estää vahvuuksien hyödyntämistä. Vahvuuksiin keskittymällä koko organisaatio voi paremmin ja toimii tehokkaammin. 

Tunnistatko pohtivasi näitä asioita omassa työssäsi?

Kirjoittaja

Ilkka Mäkitalo

Ilkka Mäkitalo on Howspacen toimitusjohtaja ja co-founder: ”Meidän liiketoiminta on nyt voimakkaan kasvun ja kansainvälistymisen vauhdissa. Olemme siis B2B SaaS -liiketoiminnassa. Olen sielultani kehittäjä, oppimisaddikti, optimisti ja mahdollisuuksien näkijä. Harjoittelen johtamista myös suuren jazz-orkesterin kipparina.”


Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.