4.10.2022 | Ohjelmistoala

Kasvuyhtiön kehittäminen – tavoitteena pörssikelpoisuus

Talouden suhdanne on tällä hetkellä mollivoittoinen, ja pörssin niin sanottu listautumisikkuna, ainakin toistaiseksi, kiinni. Tämä ajankohta tarjoaakin erinomaisen tilaisuuden kasvuyhtiön pörssikelpoisuuden kehittämiselle. Pörssikelpoisuuden valmiste

Talouden suhdanne on tällä hetkellä mollivoittoinen, ja pörssin niin sanottu listautumisikkuna, ainakin toistaiseksi, kiinni. Tämä ajankohta tarjoaakin erinomaisen tilaisuuden kasvuyhtiön pörssikelpoisuuden kehittämiselle.

Pörssikelpoisuuden valmistelun tavoitteena ei edes tarvitse olla listautuminen. Monien listauksessa vaadittavien asioiden kehittäminen parantaa yrityksen toiminnan laatua, hallintoa ja prosesseja, ja helpottaa kasvunhallintaa. Nämä vahvuudet ovat yhtiön hyödyksi heikompina talouden suhdanteina.

Pörssikelpoisuuden rakentaminen on erinomainen tavoite kaikille omistajille, jotka haluavat rakentaa vakaata, laadukasta yhtiötä, jossa prosessit soveltuvin osin vastaavat listayhtiötä ja tukevat tätä kautta yhtiön toimintaa. Tällaisen yhtiön on myös helpompi listautua omistajastrategian siihen suuntaan muuttuessa. Monesti myös rahoittajat tai exit-tilanteissa potentiaaliset ostajat arvioivat yhtiön laadukkuutta samankaltaista pörssikelpoisuuden kehikkoa vasten. Laatuyhtiö on arvokkaampi ja myös sen rahoituksen kustannukset ovat matalammat.

Näin aloitat yhtiön kehittämisen kohti pörssikelpoisuutta

1. Tutustu esimerkiksi Pörssisäätiön julkaisemaan Listautujan käsikirjaan, jossa on kuvattu yhtiön kehittämistä listayhtiöksi sekä jatkuvan listalla olemisen näkökulmia. Kirjasta löydät myös konkreettisia case-esimerkkejä kasvuyritysten listautumisen valmisteluista.

2. Hanki keskustelukumppaniksi ihmisiä, joilla on kokemusta yhtiön kehittämisestä listayhtiöksi tai listayhtiön arjesta. Useat asiantuntijayritykset tekevät yhtiöille kartoituksia listautumisvalmiuksista, vaikka primääritavoite ei olisikaan listautuminen.

3.Vaihtoehtona on myös lähteä hakemaan tällä saralla kokenutta kanssayrittäjää omistajakollegaksi tekemään kehitysmatkaa yhdessä, jolloin saat määrätietoisemman matkan valmiuksien saavuttamiseen.

4.Vahvista organisaatiota tavoitetta tukevalla osaamisella, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi kokeneen talousjohtajan ja mahdollisen muun johdon sekä hallitusvahvistusten hankkimista.

Mihin kehitystoimet tyypillisesti kohdistuvat?

Monesti ensimmäiset kehitystoimet kohdistuvat yhtiön johtamisrakenteiden vahvistamiseen sekä johdon ja hallituksen kokoonpanon täydentämiseen oikean tyyppisellä ja monimuotoisella osaamisella. Hallituksessa ja johdossa tulee olla osaamista ja aikaisempaa kokemusta pörssiyhtiöistä.

Hyvin keskeinen osa pörssikelpoisuuden kehittämisestä kohdistuu myös yhtiön navigaattoriin eli taloustoimintoihin. Yrityksen tulee kyetä tuottamaan tehokkaasti ja luotettavasti niin kuukausittaista talousinformaatiota kuin tarkempaa liiketoiminnan johtamista tukevaa informaatiota sekä eteenpäin katsovaa ennuste- ja budjetointidataa. Tämän tason saavuttaminen tarkoittaa sekä talousorganisaation vahvistamista että yhtiön prosessien ja tietojärjestelmien kehitystä.

Tarkastelun alle tulevat lisäksi yhtiön ESG-asiat, joissa kehitystoimet ovat kohdistuneet näkyvimmin yhtiön governance-järjestelmään, jota kautta yritystoimintaa johdetaan ja kontrolloidaan. On kuitenkin hyvä huomioida myös E- ja S-alueiden läpikäynti ja kehittäminen, mitkä ovat hyvin keskeisiä sekä yhtiön kilpailukyvyn että yrityksen omistaja-arvon positiivisen kehittymisen kannalta.

Listautumisen tuomat vahvuudet sekä tunnettuus vaikuttavat positiivisesti yhtiöiden kasvuun ja helpottavat muun muassa rekrytointeja. Vaikka et listoille päätyisikään, kehittäessäsi pörssikelpoista yhtiötä olet tullut rakentaneeksi laadukkaan yhtiön, jonka on helpompi kasvaa.

Ota yhteyttä, kun haluat sparrailla aiheesta!

Kirjoittaja

Samuli Siljamäki

Kirjoittaja Samuli Siljamäki on yksi Voland Partnersin perustajaosakkaista ja teknologiasektorin kasvuyhtiöiden parissa työuraansa tehnyt yritysjohtaja, sijoittaja ja investointipankkiiri. Voland Partners on suomalaisten teknologiakasvuyritysten tukemiseen erikoistunut kasvusijoittaja.

Samuli on inspiroitunut yrittäjyydestä ja suomalaisten kasvuyhtiöiden systemaattisesta rakentamisesta kohti seuraavia tasoja. Voland Partners on Ohjelmisto- ja e-business ry:n yhteistyökumppaneita.


Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.