Muistatko vielä Microsoftin legendaarisen Clippy-klemmarin? Hän seikkaili muun muassa tekstinkäsittelyohjelmassa ja tarjosi auliisti neuvojaan. Suurin osa ohjelmistojen käyttäjistä suorastaan vihasi pikku apulaista – jopa sen omaksuessa koiranpennun ulkomuodon. Maskotin ohjeet kun olivat yleensä vähintäänkin yhdentekeviä ja ilmestyivät aina väärään aikaan.
Tutustuessani Microsoftin uusiin, pian julkaistaviin tekoälyominaisuuksiin ajatukseni harhautuvat Clippyyn. Microsoft Copilot näet tuo luovan tekoälyn, tarkemmin sanottuna GPT4:n kyvyt, tuttuihin työkaluihimme kuten Wordiin, Exceliin ja Powerpointiin. Jatkossa minun ei tarvitse käydä Excel-kurssia löytääkseni oikean nappulan kolmen valikon takaa, vaan voin suoraan pyytää ohjelmistoa tekemään haluamani toimenpiteen taulukolle. Tuottaakseni variaatioita jostain tekstipätkästä minun ei tarvitse erikseen avata ChatGPT:tä tai jotain muuta tekoälytyökalua, vaan homma hoituu Wordissa.
Klemmarin henki laskeutuu työkalujeni ylle, kohta en ole enää yksin näppäimistöni varassa!
Ja sama pätee toki myös Googlen työkaluihin. Duet AI saapui markkinoille juuri äsken, ja nyt työkalut huolehtivat lisämaksusta monesta entisestä käsityöstä – vaikkapa Slides-esityksen luonnista.
Uskon, että tekoälyavusteinen maailma on uusi normaali, jossa me kaikki tietotyöläiset jatkossa aherramme uusin voimin. Tässä välivaiheessa kokeilemme kymmeniä jännittäviä työkaluja, kyseenalaistamme omia työtapojamme ja tietysti pähkäilemme isojen eettisten kysymysten äärellä. Pian kuitenkin totumme siihen, ettei tyhjää paperia enää tarvitse tuijotella inspiraatiota odotellessaan.
Europol Innovation Labin tuoreen raportin mukaan vuoteen 2026 mennessä jopa 90 % netin sisällöstä on synteettisesti luotua. Jos nyt pohdimme, pitäisikö merkitä, jos on käyttänyt tekoälyä sisällön tuottamisessa, niin pian voikin olla paikallaan merkitä ne tekstit, kuvat tai koodinpätkät, jotka ovat syntyneet ihan luomumenetelmin.
Tuleeko luomusisällölle oma alaviite, kuin himoneulojan ”Homemade” -merkki,
jonka hän ompelee viimeiseksi islantilaisneuleensa alareunaan?
Tätä voisin ehkä kysyä Clippyn hengeltä sitten, kun vanha kunnon Wordini kohta saa tekoälyruiskeen. Tässä välivaiheessa tyydyn toteamaan, että tämän blogin jokainen kirjain on syntynyt minun sormieni ja näppäimistön saumattomalla yhteistyöllä! Vaikka mieli kyllä teki vähän sparrailla otsikkoa ChatGPT:n kanssa…ja kyllähän Word korjasi automaattisesti pari lyöntivirhettä…
Essi Isomäki on luovaan tekoälyyn perehtynyt viestintäkonsultti, joka myös valmentaa organisaatioita tekoälyn hyödyntämisessä. Essi johtaa teknologiayritysten konsultointiin erikoistuneen Netprofilen PR- ja sisältötiimiä.
Netprofile on Software Finlandin verkostokumppani.