2.5.2017 | Digitalisaatio

Näin kasvatat sivustosi hakukonenäkyvyyttä – Osa 1/6: Vastaa siihen mitä kysytään

Tästä blogisarjasta saat käytännön vinkkejä sivustosi tai verkkokauppasi hakukoneoptimointiin. Sarja perustuu Tulos Helsingin digitaalisen kaupankäynnin asiantuntijan Simo Orpanan SEO-koulutukseen. Onnistunut hakukoneoptimointi nostaa sivustosi hakutulo

Tästä blogisarjasta saat käytännön vinkkejä sivustosi tai verkkokauppasi hakukoneoptimointiin. Sarja perustuu Tulos Helsingin digitaalisen kaupankäynnin asiantuntijan Simo Orpanan SEO-koulutukseen.
Onnistunut hakukoneoptimointi nostaa sivustosi hakutulosten kärkikahinoihin, tuo maksutta sivuillesi lisää kävijöitä ja tekee brändiäsi tunnetuksi. Samalla se vaikuttaa nykyisten ja tulevien asiakkaidesi mielikuvaan yrityksestäsi.Yksi hakukoneoptimoinnin tavoite on tuoda lisää kävijöitä sivustolle tai verkkokauppaan. Se ei kuitenkaan ole tavoitteista tärkein. Olennaisinta on, että sivustolle tai verkkokauppaan tulevat ne, jotka löytävät sieltä etsimänsä. Hakukoneoptimoinnin idea on siis muokata sivustosi vastaamaan kysyntään.

Kun suomalaisella on ongelma, hän googlettaa. Hakukoneista Googlen markkinaosuus on 98 prosenttia, ja Suomen Googlella tehdään vuosittain noin 10 miljardia hakua. Sen vuoksi hakukoneoptimointi onkin meillä käytännössä Google-optimointia. Jos verkkokauppiaalla on kiikarissaan Venäjä tai Kiina, hänen kannattaa panostaa paikallisiin suosikkeihin, Yandexiin ja Baiduun.

Kuuntele, vastaa ja menesty

Google nappasi aikanaan Altavistalta hakukoneiden ykköspaikan, koska se antoi käyttäjille, mitä he halusivat: osuvimman vastauksen kysymykseen. Se on Googlen tavoite, ja siinä se kehittyy koko ajan taitavammaksi. Google on oppinut vastaamaan siihen, mitä siltä kysytään, eikä se halua kiusata käyttäjiään huonoilla vastauksilla. Googlen huijaamisen aika kikkakolmosilla onkin ollut ohitse jo jonkin aikaa.

Nykyään ainoa kestävä tapa päästä hakutulosten kärkeen ja pysyä siellä, on tehdä sisältöä, joka vastaa käyttäjän tarpeeseen. Esimerkiksi ostetuilla linkeillä kikkailu osuu helposti omaan nilkkaan, sillä Google huomaa vilpin ja rankaisee herkästi kikkailijaa pudottamalla sen hakutuloksista.

SEO-pelissä pienikin voi voittaa

Hakukoneoptimoinnissa (search engine optimization, SEO) joko onnistutaan tai ei onnistuta. Ensimmäinen hakutulos saa noin 30–35 prosenttia klikeistä. Listan kakkonen saa 17–20 prosenttia. Kolmas saa klikeistä reilut 10 prosenttia, ja neljäs enää noin viisi. Ihan hyvä ei valitettavasti ole tarpeeksi. Harva meistä jaksaa edes selata kymmenenteen tulokseen.

SEO-peli on raakaa, ja voittajia ovat useimmiten Zalandon kaltaiset isot verkkokaupat. Hyvä uutinen on se, että pienikin voi voittaa tekemällä oikeita asioita. Mitä ne oikeat asiat sitten ovat? Pysy mukana, niin tiedät. Sarjan seuraavassa osassa aloitetaan hommat sivuston teknisistä muutoksista. Ne ovat yleensä pieniä yksityiskohtia, jotka saa helposti ja nopeasti kuntoon, kunhan tietää, mitä kannattaa tehdä.

Onko hakukoneoptimointiin perehtyminen ajankohtaista yrityksellesi? Verkkoteollisuus ry, Tori.fi ja Tulos Helsinki järjestävät verkkonäkyvyyden kasvattamisesta maksuttoman koulutuksen tiistaina 16.5. Tampereella. Ilmoittaudu mukaan tästä!


Sanna Kailanto
Markkinointikoordinaattori
​Verkkoteollisuus ry

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.