29.9.2022 | Ohjelmistoala

Viisi virhettä matkalla pilveen

Onko organisaatiosi siirtymässä pilveen? Pilvipalveluiden käyttö kasvaa erittäin kovaa vauhtia, ja suurin osa Suomen yrityksistä on jossain vaiheessa matkaa parhaillaan. Matka voi olla mutkikas, tässä on viisi yleisintä sudenkuoppaa, joita kannattaa v

Onko organisaatiosi siirtymässä pilveen? Pilvipalveluiden käyttö kasvaa erittäin kovaa vauhtia, ja suurin osa Suomen yrityksistä on jossain vaiheessa matkaa parhaillaan.

Matka voi olla mutkikas, tässä on viisi yleisintä sudenkuoppaa, joita kannattaa välttää:

1. Älä lähde pilveen ilman tavoitteita

Moni organisaatio ilmoittaa suosivansa pilvipalveluita strategiassa, mutta jättää motiivit selittämättä organisaation sisällä. Mitä organisaatio oikeasti tavoittelee? Onko organisaatio esimerkiksi oikeasti omaksumassa ketterää DevOps-ajattelua ja vaihtamassa investointikustannuksia operatiivisiin – vai kenties vain rauhoittamassa omistajiaan, kun kilpailijan strategiassakin lukee jotain-jotain-pilvinatiivi?

✅ Tee näin: Aseta konkreettisia pilvi-tavoitteita ja mittareita, joilla strategian etenemistä ja vaikutusta liiketoimintaan voidaan seurata.

2. Älä unohda viestintää

Matka voi jäädä lyhyeksi, ellei organisaation sisäinen viestintä pelaa. Liiketoimintayksikkö voi esimerkiksi nähdä suuria hyötyjä vihreällä iteratiivisella DevOps-pellolla, mutta jos yksikkö unohtaa kertoa aikeistaan ja unelmistaan IT:lle, syntyy helposti turha riitatilanne.

”Taas tätä DevOps pöhinää”

”Palvelinhalaajat siellä eivät ymmärrä bisnestä”

”Pilvi on vain jonkun toisen konesali”

Näin käy helposti, jos organisaatiolla on irrallinen IT-strategia, joka ei kytkeydy liiketoimintastrategiaan.

✅ Tee näin: IT-strategian tavoitteet ja mittarit pitää olla linjassa liiketoiminnan kanssa. IT ei vuonna [NYKYINEN VUOSI] enää ole pelkkä kustannuspaikka, vaan organisaation hermosto. Määritä tavoitteita ja muista kommunikoida miksi organisaatio on siirtymässä pilveen.

3. Pilvi ei ole vain yhden tiimin homma

Nykypäivän pilvet ovat liian valtavia yhden tiimin hoidettavaksi. Paine kasvaa, jos organisaation muut yksiköt joutuvat tilaamaan palveluita, tai odottamaan kyseisen painekattilatiimin hyväksyntää. Markkinointiosaston analyytikko pystyttää odotellessaan pikaisesti oman tilauksensa firman luottokortilla, kun hän haluaa kokeilla uusinta tekoälypalvelua markkinointidatalla. Ja hups – organisaatiossa onkin yhtäkkiä 14 luottokortti-tilausta, ja yhtä monta varjo-IT tiimiä.

✅ Tee näin: IT:n rooli on toimia pilviympäristön mahdollistajana, eikä portsarina. Hallintaa ja tilauksia voidaan automatisoida työkalujen, mallien, ja landing-zone arkkitehtuurin avulla. Tällä tavalla mahdollistetaan innovointia ja ketteryyttä, mutta organisaation pilvikylässä on kuitenkin yhteisiä pelisääntöjä, valvontaa, ja automatisoitu seriffi.

4. Älä oleta, että heti säästät

Moni jahtaa pilvimatkan alkuvaiheessa säästöjä pilvipalveluilla, ja olettaa että PaaS-palveluilla (Platform-as-a-Service) säästetään – ja heti. Organisaation johto on ehkä linjannut, että:

1. Maksimoidaan kustannustehokkuutta

2. Modernisoidaan sovelluksia

Vuosi kuluu, mutta strategian vaikutus jää näkemättä. IT:n projektit liikkuvat jopa hitaammin kuin ennen. Vasta sitten huomataan, että PaaS-siirtymä on enemmän kuin teknologiavalinta, ja voi vaatia prosessi-, työkalu-, jopa kulttuurimuutosta – ennen kuin sen hyödyt ilmestyvät tilinpäätöksessä.

✅ Tee näin: Mikäli säästöjä pitää näkyä välittömästi, älä hyppää suoraan PaaS:iin. Siirrä ensin työkuormat sellaisenaan IaaS:iin (Infrastructure-as-a-Service), varsinkin jos kyseessä on konesalimodernisointi ja organisaation pilvikypsyys on matala. IaaS:ista on helpompaa pilkkoa sovellus-monoliitteja, kontittaa tietokantoja, ja vaihtaa yksittäisiä toimintoja lennosta – ilman haittavaikutuksia liiketoimintaan.

Samalla organisaatio oppii miten pilvialustan muut palvelut, kuten infrastruktuuri-koodina, valvonta, sekä tietoturva, toimivat. Käydään myös ensimmäiset kiivaat pilvipolitiikkakeskustelut. Tässä on myös hyvä kohta oppia mitä pilvialustan matalan koodin palvelut mahdollistavat ympäri organisaatiota.

5. Älä laita kaikkia palveluja samaan laatikkoon

”Ai mihin deployataan?” ”Noh, siihen firman subscriptioniin tietysti.”

Yhden tilauksen taktiikalla pärjätään ehkä jonkin aikaa, mutta tilauksen resurssirajoitukset saattavat tulla vastaan yllättävänkin nopeasti. Puhumattakaan hallinta- ja pääsyoikeushaasteista; esimerkiksi jos firman johto päättää ulkoistaa tietyn sovelluksen, joka pyörii siellä muiden joukossa.

✅ Tee näin: Tutustu jo nyt suuryritys-arkkitehtuureihin, sekä landing-zone malleihin, ja segmentoi pilviarkkitehtuurisi esimerkiksi sovelluskohtaisesti. Pilvessä tilaus on vain ilmainen laskutusyksikkö, joten niitä kannattaa käyttää mahdollisimman ahkerasti. Pienikin organisaatio voi ilman lisäkustannuksia pystyttää alustan, joka skaalautuu kun yritys kasvaa.

Kirjoittaja

Lukas Lundin

Kirjoittaja on teknologiaa ihaileva markkinointipäällikkö Microsoftilla. Hän on työskennellyt useita vuosia pilviasiantuntijana, ja auttanut sekä pieniä, että isoja organisaatioita Suomessa siirtymään pilveen.

Microsoft on Ohjelmisto- ja e-business ry:n perustajapartneri.


Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.