3.7.2018

200 miljardin säästöt ratkaisisivat EU:n rahoitusmurheet — Ehdotus: Älykäs digitalous Suomen EU-puheenjohtajuuden prioriteetiksi

Suomen EU-puheenjohtajakausi on ainutlaatuinen tilaisuus johdattaa EU-taloutta oikeaan suuntaan. ”EU keskustelee rahoituspaineittensa takia digiveroista. Paljon suuremmat hyödyt ovat kuitenkin saatavissa älykkäämmällä digitaloudella. Nämä satojen mil

Suomen EU-puheenjohtajakausi on ainutlaatuinen tilaisuus johdattaa EU-taloutta oikeaan suuntaan. ”EU keskustelee rahoituspaineittensa takia digiveroista. Paljon suuremmat hyödyt ovat kuitenkin saatavissa älykkäämmällä digitaloudella. Nämä satojen miljardien eurojen säästöt ovat Suomen digiosaamista”, summaa Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja. Roiha ehdottaa Suomelle johtavaa roolia EU:n kehittämisessä digitalisoinnin avulla entistä vauraammaksi ja kilpailukykyisemmäksi.

Lehdistötiedote 3.7.2018

Suomen puheenjohtajakaudella vuoden 2019 jälkipuoliskolla ovat vahvasti esillä EU:n rahoitus vuosille 2021-2027 sekä digitaalisuuden verottamiseen tähtäävät EU-komission ehdotukset.

”Suomella on eväät kääntää nämä mittavat haasteet koko EU:n ja Suomen itsensä hyväksi. Meillä on sekä digitaalinen huippuosaaminen että kyky hyödyntää sitä laajasti talouden ja yhteiskunnan hyväksi. Siksi ehdotamme, että Suomen hallitus ottaa nyt nämä vahvuudet puheenjohtajuutemme lähtökohdaksi”, esittää Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Jos digitalisoitumista megatrendinä lähestytään jarruttamisen kautta, kuten komissiosta nyt esitetyt digivero-suunnitelmat pahimmillaan uhkaavat tehdä, EU ei pysty kilpailemaan globaalisti alustatalouden rakentajana ja koneoppimisen kehittäjänä. Ehdotamme siis digitalisoitumista myönteisesti hyödyntävää linjausta, joka palvelisi parhaimmin koko EU:ta”, linjaa Roiha.

”Maailman kymmenen arvokkaimman yrityksen joukkoon ei mahdu yhtään eurooppalaista. Vain panostamalla digitalisoitumiseen myönteisen kautta voimme saada tätä muutettua”, arvioi Roiha.

Digitaalisuudesta vauhti EU:n talouteen: 200 miljardia euroa säästöjä

”EU-komissio on oikealla asialla miettiessään sitä, miten Eurooppa voi menestyä paremmin digitalisoituvassa maailmassa. Suomi voi tarjota tässä oman esimerkkinsä skaalattavaksi koko Euroopalle. EU tarvitsee lisää vauhtia talouteen eli rahaa – tarjotaan siis sitä”, ehdottaa Roiha.

”Reaaliaikainen talous on valtava mahdollisuus. Suomella on tässä aivan johtavaa osaamista. Meillä rakennetaan järjestelmää, jossa kuitit perinteisessä muodossaan jäävät historiaan, ja sähköiset kuitit välittävät suoraan tiedot kaikille niitä tarvitseville: Yrityksen kirjanpitoon, verottajalle ja niin edelleen. Samalla syntyy huikea määrä uusia liiketoimintamahdollisuuksia”, kuvaa Roiha.

Suomen RTECO-hankkeessa (Real Time Economy) on mukana johtava suomalainen teollinen, kaupallinen ja hallinnollinen osaaminen. Hankkeessa on arvioitu, että reaaliaikaisen talouden säästöt yksin Suomessa nousevat noin kolmeen miljardiin euroon vuodessa.

”Suomen talous on karkeasti noin yksi seitsemäskymmenesosa koko EU:n taloudesta. Näin laskien päästään minimissään jo selvästi yli 200 miljardin säästöihin koko unionissa. Suomi on kuitenkin jo nyt talouden kirjanpidossa ja verotuksessa monessa suhteessa edelläkävijä. Säästöpotentiaali on siksi muissa Euroopan maissa moninkertainen”, Roiha summaa.

”Digiveron on arvioitu tuottavan noin 5 miljardin euron tulot, mutta samalla aiheuttavan merkittävän riskin koko EU:n digikehitykselle. Älykäs digitalous tuottaisi digiveroon nähden valtavasti suuremmat hyödyt. 200 miljardin säästöt tekisivät EU:sta sekä merkittävästi kilpailukykyisemmän että helpottaisivat olennaisesti myös vaikeita ratkaisuja unionin rahoituksesta”, arvioi Roiha.

EU luomaan pohjaa kansainväliselle sovulle digiverotuksesta

Teollisuusmaiden kansainvälinen OECD-järjestö tarjoaa Roihan mukaan parhaan pohjan myös EU:n omille veropohdinnoille.

”Myös OECD:n omat pohdinnat digiverotuksesta etenevät ensi vuonna. EU voisi siis Suomen johdolla antaa oman panoksensa myös kansainväliseen kehitykseen”, Roiha ennakoi.

Lisätiedot:

Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@ohjelmistoyrittajat.fi

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.