13.11.2020

Euroopan mahdollisuus uusiin teknologiaosaajiin! Haastekampanja eurooppalaisille kaupunkiseuduille

Teknologia-alan huippuosaajat ovat perinteisesti voineet hyödyntää Yhdysvalloissa H-1B-viisumia. Presidentti Donald Trumpin aikana näiden viisumien haltijoiden maahanpääsy on kuitenkin estetty tai sitä on merkittävästi vaikeutettu. Näin kymmenet tuha

Teknologia-alan huippuosaajat ovat perinteisesti voineet hyödyntää Yhdysvalloissa H-1B-viisumia. Presidentti Donald Trumpin aikana näiden viisumien haltijoiden maahanpääsy on kuitenkin estetty tai sitä on merkittävästi vaikeutettu. Näin kymmenet tuhannet viisumia hakeneet teknologiaosaajat ovat epätietoisia tulevaisuudestaan. Tämä luo Euroopalle mahdollisuuden vahvistaa omaa kilpailukykyä houkuttelemalla osaajat Eurooppaan.

”Nyt eurooppalaisten kannattaa ojentaa käsi vaikeaan tilanteeseen joutuneille ihmisille”, kehottaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski haastaa Euroopan kaupunkiseudut yhteisiin toimiin: ”Haluamme haastaa eurooppalaiset kaupunkiseudut kanssamme houkuttelemaan näitä huippuosaajia kaupunkiseuduillemme luomaan kilpailukykyä ja työpaikkoja Suomelle ja koko Euroopalle.”

”Yhdysvaltain teknologiayritysten näkökulmasta tilanne on valitettava. H-1B-järjestely on siivittänyt osaltaan menestykseen maailman johtavat yritykset kuten Googlen, Applen, Microsoftin, IBM:n ja lukemattomat muut. Ympäri maailmaa on nyt valtava määrä tyhjän päälle jääneitä huippuosaajia. Tilanne tulee jatkumaan vähintään kuukausia, eikä valittu presidentti Joe Biden ole vielä kertonut, aikooko hän muuttaa tilannetta tältä osin”, kuvailee asetelmaa Rasmus Roiha.

Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski tietää, mitä osaajat toisivat mukanaan: pääkaupunkiseudun, koko maan ja koko Euroopan kaipaamaa huippuosaamista ja kasvua.

”Käynnistimme oman teknologia-alan osaajien houkuttelukampanjan ’90 Day Finn’ marraskuun alussa ja jo alle viikossa olemme saaneet noin 3 000 hakemusta ”, kertoo Niinikoski. Tulijoita ja kiinnostuneita on enemmän kuin me pystymme vastaanottamaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että voisimme yhdessä eurooppalaisten kaupunkiseutujen kanssa tarjota teknologia-alan osaajille mahdollisuuden työskennellä Euroopassa ja sen hyväksi. Haastammekin eurooppalaiset kaupunkiseudut mukaan omilla kampanjoillaan, jatkaa Niinikoski.

”Kutsutaan siis Trumpin torjumat teknologiaosaajat Eurooppaan! Tässä on ainutlaatuinen mahdollisuus luoda huima loikka koko EU:n kilpailukyvylle. Suomessa ja käytännössä kaikkialla EU:ssa on valtava pula digikehityksen huippuosaajista. Tämä on jarru yritysten tuottavuuden kehitykselle, sitä kautta laajemmin EU-maiden kilpailukyvylle ja meidän kaikkien hyvinvoinnille”, herättelee Roiha.

Yhdysvallat myöntää vuosittain 85 000 H-1B-viisumia, mikä on vain pieni osa hakemuksista. Valikointi on erittäin tiukkaa, joten käytännössä H-1B-viisumin saavat vain globaalistikin parhaat osaajat. Tämä potentiaali kaikkialta maailmasta olisi nyt EU:n käytettävissä. Osaajat olisi mahdollista saada Eurooppaan koronan edellyttämien varotoimien kera, jos vain tahtoa löytyy.

”Oma kampanjamme on kolmen kuukauden mittainen tutustumisjakso elämään ja työntekoon Helsingissä”, kertoo Niinikoski. Tarjoamme valituille apua Helsinkiin sijoittautumisessa sekä oleskeluluvan hakemisessa, jos kampanjaan osallistunut osaaja päättää jäädä työskentelemään ja asumaan Helsinkiin, hän jatkaa. Lisätietoja ”90 Day Finn” -kampanjasta saa verkkosivulta www.90dayfinn.com.

Lisätiedot:

Rasmus Roiha, Ohjelmisto ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180434, rasmus@ohjelmistoebusiness.fi

Marja-Liisa Niinikoski, Helsinki Business Hub, toimitusjohtaja, 040 538 4541, marja-liisa.niinikoski@hbh.fi

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.