4.9.2018

Ohjelmisto- ja e-business, Palvelualojen työnantajat PALTA, Suomen Yrittäjät ja Teknologiateollisuus: Tietopolitiikka ja digitalisaatio tarvitsevat oman vastuuministerin seuraavaan hallitukseen

Seuraavan hallituksen tulee ottaa selkeä johtajuus digitalisaation edistämisessä keskittämällä tietopolitiikan johtaminen ja keskeisten digitalisaatiohankkeiden koordinointi yhdelle ministerille, vaativat järjestöt kannanotossaan. – Digitaalisuuden m

Seuraavan hallituksen tulee ottaa selkeä johtajuus digitalisaation edistämisessä keskittämällä tietopolitiikan johtaminen ja keskeisten digitalisaatiohankkeiden koordinointi yhdelle ministerille, vaativat järjestöt kannanotossaan.

– Digitaalisuuden maksimaalinen hyödyntäminen on Suomelle merkittävä mahdollisuus. Ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen maan uudella hallituksella on tuhannen taalan paikka luoda maahan kasvua kokonaisvaltaisella digitalisaation johtamisella, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutuspäällikkö Joonas Mikkilä sanoo.

Digitalisaation edistäminen on tällä hetkellä hallituksessa usean eri ministeriön ja ministerin vastuulla. Suurin haaste on, että julkisen ja yksityisen sektorin digitalisaatiota valmistellaan eri ministeriöissä ilman kokonaisjohtajuutta. Tähän järjestöt haluavat muutoksen sijoittamalla vastuuministerin Valtioneuvoston kansliaan riittävällä toimivallalla. Myös uuden Digi- ja väestötietoviraston tulisi toimia vastuuministerin ohjauksessa.

– Seuraavan hallituksen on otettava haaste tosissaan: digiministerille on Suomessa akuutti tarve. Mantereiden välillä kytee ja eurooppalainen kehitys laahaa perässä, Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roiha peräänkuuluttaa. – Nyt tarvitaan selkeää johtamista ja kokonaisnäkemystä digitalisaation johtamisessa, jotta Suomi pärjää kovenevassa globaalissa kilpailussa.

Järjestöjen tavoitteena ei ole luoda uutta hallinnon siiloa tai operatiivista toimijaa. Teknologiateollisuuden digitalisaatiojohtaja Ville Peltola kertoo, että esimerkit muualta Euroopasta osoittavat selkeän toimivallan ja määrätietoisen toimeenpanon vievän hallinnonalat leikkaavaa digitalisaatiota tuloksekkaasti eteenpäin. Asia selviää Teknologiateollisuuden syyskuussa julkaistavasta digiministeriselvityksestä. Aula Researchin toteuttamassa selvityksessä vertailtiin Euroopan maiden julkisen sektorin digitalisaatiostrategioita ja -hallintoa.

– Datan hyödyntäminen ja tekoälyn käyttö murtaa rajoja toimialojen väliltä. Tämän kehityksen tulee näkyä myös valtionhallinnossa: ei ole erillistä julkisen hallinnon ja yksityisen sektorin digitalisaatiota. Samat ratkaisut toimivat kaikkialla, PALTAn elinkeinopolitiikan asiantuntija Jari Konttinen toteaa.

Lue järjestöjen yhteinen kannanotto

Lisätietoja:

Rasmus Roiha, @rasmusroiha

Toimitusjohtaja, Ohjelmisto- ja e-business ry

0400 180 434, rasmus@ohjelmistoyrittajat.fi

Ville Peltola, @villepeltola

Digitalisaatiojohtaja, Teknologiateollisuus ry

040 553 9941, ville.peltola@teknologiateollisuus.fi

Jari Konttinen, @jarikonttinen

Asiantuntija, elinkeinopolitiikka, Palvelualojen työnantajat PALTA ry

040 575 2081, jari.konttinen@palta.fi

Joonas Mikkilä, @JoonasMikkila

Digi- ja koulutusasioiden päällikkö, Suomen Yrittäjät

045 129 6791, joonas.mikkila@yrittajat.fi

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.