8.3.2017

Ohjelmisto- ja e-business ry haluaa naiset ohjelmistoalalle

Julkaisuvapaa klo 13.37 #diginaiset edellytys Suomen menestykselle – 7000 paikkaa auki Naisten vähäinen mukaantulo digitalisoitumiseen varjostaa Suomen tulevaisuutta. ”Naiset ovat ohjelmistoalalla nyt vain pieni vähemmistö, vaikka onnistuminen digitali

Julkaisuvapaa klo 13.37

#diginaiset edellytys Suomen menestykselle – 7000 paikkaa auki

Naisten vähäinen mukaantulo digitalisoitumiseen varjostaa Suomen tulevaisuutta.

”Naiset ovat ohjelmistoalalla nyt vain pieni vähemmistö, vaikka onnistuminen digitalisoitumisessa määrittää menestystämme kaikilla elämänalueilla”, painottaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha Naistenpäivänä 2017.

Naiset tarvitaan hätiin, jotta Suomi turvaa menestyksensä. Kyseessä on kilpailukykyongelma: Aasiassa naiset porskuttavat teknologiassa siinä missä miehetkin, kun Suomessa vain viidesosa alan toimijoista on naisia. ”Euroopassakin olemme häntäpäässä. Meillä on taloudessa vääristymä, joka tätä menoa pahenee. Ilman naisia emme pääse terveeseen kasvuun”, Roiha muistuttaa.

”Valitettavasti vuonna 2017 stereotypiat jylläävät yhä, ja ohjelmistoalalle hakeutuu häkellyttävän ja hälyttävän vähän naisia”, toteaa Roiha. Digipalvelujen käyttäjistä Suomessa yli puolet on naisia, mutta ohjelmistokehityksen parissa työskentelevistä vain joka kymmenes on nainen. ”Miksi naiset edes suostuvat käyttämään miesten suunnittelemia tuotteita?”, Roiha haastaa.

”Kyse ei ole vain kaupallisista tuotteista vaan koko yhteiskunnan tulevaisuudesta, sillä kaikki on nykyään softaa; niin talous, terveydenhuolto kuin vaikkapa maatalouskin. Emmekö halua naisilla olevan tässä sananvaltaa, valtaa todella parantaa maailmaa?” Roiha herättelee.

”Siksi käynnistämme Teknologiateollisuuden kanssa #diginaiset-kampanjan, joka tulee alleviivaamaan naisten mahtavaa ongelmanratkaisukykyä”, Roiha sanoo. Hän heittää haasteen: etsitään #diginaiset-tunnuksen alle ongelmia, joita naiset Maankoodauskurssilla purkavat.

Ongelmanratkaisua, ei vain koodaamista

Roiha harmittelee, että ohjelmistotyön luonne ymmärretään usein väärin pelkäksi koodaamiseksi. Naisia kaivataan erityisesti ongelmia tunnistamaan ja ratkaisuja löytämään. ”Uber on tästä hyvä esimerkki. Uber ei syntynyt ensisijaisesti nerokkaasta koodaamisesta vaan uuden mahdollisuuden nerokkaasta oivalluksesta”, selittää Roiha.

”Nainen voi sanella ehtonsa – 7000 paikkaa auki”

Ohjelmistoalalla on ylipäänsä valtava pula osaajista – edes päteviä miehiä ei riitä. Siksi ohjelmistojen käyttöä ymmärtäville naisille on huima tarve. ”Tietojenkäsittelystä valmistunut naispuolinen DI voi käytännössä itse valita työnantajansa ja sanella ehtonsa”, toteaa Roiha.

”Ohjelmistoyrityksiin kasvuhakuisiin yrityksiin tarvittaisiin jo tänä päivänä 5000 uutta työntekijää, valtaosa ohjelmistokehitystiimeihin. Ohjelmisto-osaajia haetaan tämän lisäksi pankki- ja vakuutusalalle, julkishallintoon, valmistavaan teollisuuteen ja muille aloille ainakin pari tuhatta lisää. Eikä tarve ole vähenemään päin, päinvastoin”, maalaa Roiha ohjelmistoalan kovaa kysyntää.

Peiliin katsomisen paikka

Roihan mukaan on myös peiliinkatsomisen paikka, sillä mielikuvaa alan miehisyydestä ei ole onnistuttu vielä kumoamaan. ”Kun #diginaiset alkaa klo 13.37, haluamme avata sekä alan että sen sisäpiirijargonin ihan kaikille. 1337 tarkoittaa eliittiä – lausutaan ”leet” – ja toivomme, että tänään klo 1337 saa kyytiä kaikki sisäänpäinkääntynyt ja poissulkeva ajattelu”, lupaa Roiha.

Lisätietoja: Ohjelmisto- ja e-business ry, toimitusjohtaja Rasmus Roiha

rasmus@ohjelmistoyrittajat.fi, 0400 180 434

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.