Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry (SF) on saanut uuden hallituksen, josta löytyy myös yllätys. ”Granlund Oy on tunnettu yhtenä kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijänä, mutta karsinat ovat turhia digimaailmassa. Granlund on osaaja myös softassa”, perustelee SF:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman, miksi Granlundin Kimmo Mattila nousi hallitukseen. ”Avain Suomen nousuun tuottavuuskuopasta on ymmärrys, että kaikkien yritysten on saatava softan hyödyt täysimittaisesti käyttöön”, visioi Mattila itse.
Ohjelmistoalalla on jo monta vuotta tunnettu teesi ”every company is a software company” – kaikki yritykset ovat ohjelmistoyrityksiä. Alan kattojärjestön Software Finland ry:n (SF) hallituksen puheenjohtajana jatkava Taija Engman kuuluu teesiin vankkoihin kannattajiin.
”Nyt pyörähtää käytiin toinen kauteni SF:n hallituksen puheenjohtajana. Meidän yli 600 jäsenyrityksellämme on paljon annettavaa ei vain omalle ohjelmistoalallemme, vaan laajemminkin koko yhteiskunnalle ja Suomelle. Siksi on kerrassaan mainiota, että saamme hallituksemme paremmin heijastamaan rajoja rikkovaa ajatteluamme. Granlund Oy on tunnettu yhtenä kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijänä, mutta karsinat ovat turhia uudessa digimaailmassa. Granlund on osaaja myös softassa – ja nyt mukana hallituksessamme”, iloitsee Engman hallituksen uudesta jäsenestä.
Uusi jäsen itse, Granlundin ohjelmisto- ja datapuolen liiketoimintajohtaja Kimmo Mattila, kuuluu niinikään ”teesin” kannattajiin. Granlund itse pyrkii jo ottamaan digitalisaatiosta irti kaiken.
”Jokainen yritys on ohjelmistoyritys – siis pitäisi olla. Entä mitä se tarkoittaa? Meillä Granlundilla olemme satsanneet vahvasti kolmeen asiaan. Ensinnäkin olemme ottaneet erilaisia digitaalisia työkaluja tehokkaasti käyttöön kaikissa liiketoiminnoissa. Toiseksi olemme kehittäneet ohjelmistoja ja datatyökaluja omaan käyttöömme. Kolmanneksi pyrimme vielä kehittämään lupaavimpia datatuotteita myyntiin asiakkaillemme auttamalla heitä ottamaan kaiken hyödyn irti digitalisaatiosta kiinteistöjen koko elinkaaren ajan. Ja tällä periaatteella kannattaisi toimia kaikkien muidenkin suomalaisyritysten”, kehottaa Mattila.
Mattila näkeekin Granlundin esimerkissä mallin koko Suomen tuottavuusloikaksi.
”Avain Suomen nousuun tuottavuuskuopasta on ymmärrys, että kaikkien yritysten on saatava softan hyödyt täysimittaisesti käyttöön. Jos näin toimittaisiin, sekä suomalaisyritysten tuottavuus että niiden kilpailukyky parantuisivat dramaattisesti. Näin uskallan väittää melko mittavan kokemusperäisen näytön varassa”, lataa ennen Granlundia mm. Nokialla, Elisalla ja Tiedolla uraa tehnyt Mattila.
SF:n hallitukseen nousi uutena jäsenenä myös pitkäaikainen ohjelmistoalan yrittäjä ja komean uran Saarni-konsernissa tehnyt Saarni Cloudin toimitusjohtaja Kaj Rintala. Mattilan tavoin Rintala näkee ohjelmistojen merkityksen kansallisellakin tasolla.
”Näemme parempaa työelämää tukevien ohjelmistojemme myönteisen vaikutuksen asiakasorganisaatioillemme monin tavoin. Mitä enemmän älykkäitä digitaalisia ratkaisuja hyödynnetään, sen paremmin Suomella menee. Ohjelmistoyritysten potentiaalista minulle on muodostunut vahva kuva jo omassa usean erikokoisen ohjelmistoyhtiön muodostamassa konsernissamme, jossa onnistumme jatkuvasti kehittämään entistä parempia ratkaisuja erilaisiin työelämän tarpeisiin”, kuvailee Rintala alan ratkaisuvoimaa Saarni-konsernin vinkkelistä.
Ohjelmistoalan merkitystä korostaa entisestään tekoälyn soveltamisen räjähdysmäinen kasvu, arvioi alan kattojärjestöä jo pitkälti yli 10 vuotta toimitusjohtajana luotsannut Rasmus Roiha.
”Granlund on loistava esimerkki sitä, miten perinteisetkin toimialat saavat ihan uudenlaista vauhtia digitaalisten ratkaisujen avulla. Ja nyt, kun avuksi on sekä saatavilla että kehitettävissä yhä laadukkaampia tekoälysovelluksia, mahdollisuudet suorastaan räjähtävät pilviin. Käytännössä kaikkia prosesseja voidaan tekoälyn avulla optimoida ja parantaa, oli kyse sitten tavaravirroista tai tuotannosta tai digipalveluista”, maalaa Roiha mahdollisuuksien maisemaa.
”Termistä automaattinen tietojenkäsittely eli ATK muodostui aikanaan jo vitsi, koska se oli niin kaukana totuudesta. Kun vaikkapa 80-luvulla puhuttiin atk:sta, automaattisuus loisti vielä poissaolollaan. Mutta kiitos tekoälyn, meillä on nyt mahdollisuus edetä kohti aitoa automaatiota, jossa ihmisen rooli minimoituu. ATK on pian totta!”, puntaroi nauraen Roiha termin uutta tulemista.
Software Finland ry:n hallitus 2025:
Lisätietoja:
Taija Engman, Good Sign Oy, perustaja, 050 372 5142, taija.engman@goodsign.com
Kimmo Mattila,Granlund Oy,liiketoimintajohtaja, Granlund Manager & data, 050 486 0421, kimmo.mattila@granlund.fi
Kaj Rintala, Saarni Cloud, toimitusjohtaja, 040 141 3040, kaj.rintala@saarnicloud.com
Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180434, rasmus@softwarefinland.fi