25.6.2024

”Verovarojen tuhlaukselle saatava stoppi”

Ohjelmistoala ehdottaa inhouse-kieltoa suurille kaupungeille ja hyvinvointialueille.

Yksityisten ICT-yritysten työvoiman tuottavuus on yli 60 % parempi kuin saman alan inhouse-yhtiöiden. Tämän osoittaa Jyväskylän yliopiston vasta julkaistu tutkimus, jolle saadaan pian vielä jatkoa. ”Tulokset huutavat jo nyt tarvetta muutokseen. Ehdotamme, että inhouse-yhtiöiden käyttö kielletään suurilta kaupungeilta ja hyvinvointialueilta. Ne saavat kaiken tarvitsemansa vapailta markkinoilta”, lataa ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Keskustelu julkisyhteisöjen omistamista inhouse-yhtiöistä vauhdittuu tutkimustiedon myötä. Jyväskylän yliopiston uunituore tutkimus kertoo ICT-alan inhouse-yhtiöiden huonosta tuottavuudesta, monimutkaisista ja epäselvistä omistusrakenteista ja tiedonsaannin vaikeuksista, koska inhouse-yhtiöt eivät ole julkisuuslain piirissä. Huono tuottavuus yhdistyy Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmän jo aiemmin keräämään tutkimustietoon inhouse-palvelujen kalleudesta ja laatuongelmista, kertoo väitöskirjatutkija Reetta Ghezzi.

”Inhouse-hankinnat ovat useimmiten kalliimpia kuin markkinapohjaiset ratkaisut. Myös palvelujen laatu on ongelmallinen: Palveluiden ja järjestelmien kehitys ja virheiden korjaaminen on hidasta. Siksi pienet ostajat joutuvat usein vain hyväksymään järjestelmäpäivitykset ja muutokset, jotka ovat pienomistajille suhteellisesti kalliimpia kuin suuremmille ostajille. Uusi tutkimuksemme alleviivaa erityisesti valtavaa tuottavuuseroa inhouse-yhtiöiden ja yksityisten yritysten välillä: Yksityisten ICT-yritysten tuottavuus on yli 60 % parempi”, painottaa Ghezzi, joka lupaa tutkimusryhmältä vielä lisää tärkeitä tutkimustuloksia aivan lähitulevaisuudessa.


Isot ostajat vapaille markkinoille, pienille suojaa


Varmaa tutkimuksen perusteella on se, että inhouse-yhtiöiden huono tuottavuus tuhlaa yhteisiä verovaroja ja rokottaa pahasti yksityisten yritysten toimintaa. Ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha ehdottaa ongelmaan yksinkertaista ratkaisua.

”Kaikki ymmärtävät, että isot ja pienet julkisyhteisöt ovat aivan eri asemassa hankintoja tehdessään. Isot kaupungit ja hyvinvointialueet tekevät suuria hankintoja, joihin käytetään miljardeittain yhteisiä verovaroja. Kun valtavat tuottavuuserot inhouse-yhtiöiden ja yksityisten välillä ovat nyt paljastuneet, tulokset huutavat jo nyt tarvetta muutokseen. Ehdotamme, että inhouse-yhtiöiden käyttö kielletään suurilta kaupungeilta ja hyvinvointialueilta. Ne saavat kaiken tarvitsemansa vapailta markkinoilta. On täyttä tuhlausta syrjiä yksityisiä yrityksiä, jotka mielellään palvelevat julkisissa hankinnoissa”, perustelee Roiha ehdotusta.

Oikeus inhouse-yhtiöiden käyttöön voitaisiin siis kytkeä suoraan väestöpohjaan. Pienet kaupungit saisivat jatkossakin hyödyntää pienimuotoista inhouse-toimintaa tai vaihtoehtoisesti käyttää yhteishankintayksiköitä omien hankintojensa helpottamiseksi.

”Kaikkein pienimpien kuntien on vaikeampaa saada hankintojaan tehtyä vapailta markkinoilta yksikseen. Erikoista nykytilanteessa on se, että valtaviksi paisuneet inhouse-yhtiöt uhkaavat jättää nimenomaan pienet kunnat oman onnensa nojaan, jos inhouse-yhtiöiden asemaan puututaan. Tarve on päinvastainen: Isot ostajat pärjäävät vapailla markkinoilla ja pienistä täytyy huolehtia. Vapaalta kilpailulta suojassa kasvaneet inhouse-jätit haluavat pitää kiinni helposta rahasta, joka on pois meiltä veronmaksajilta ja koko yhteiskunnalta. Verovarojen tuhlaukselle on saatava stoppi”, kiteyttää Roiha.

Lisätietoja:

Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi

Reetta Ghezzi, Jyväskylän yliopisto, väitöskirjatutkija, 050 412 7150, reetta.k.ghezzi@jyu.fi    

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.