7.4.2024

”Yhä Suomen kasvuraketti” – Ohjelmistoala korjaa kannattavuuttaan

Ohjelmistoalalla on totuttu kasvulukuihin, joita muilla aloilla pidettäisiin lottovoittona. Alan uunituore Sykemittari kertoo, että tässä suhteessa tilanne ei ole muuttunut – ohjelmistoyritysten ylivoimainen enemmistö ennakoi yhä kasvua.

Ohjelmistoalalta kuuluu kaksijakoisia uutisia, kertoo alan uunituore Sykemittari-tutkimus. ”Yritykset panostavat nyt kehnon taloustilanteen heikentämään kannattavuuteen, minkä seurauksena rekrytointi on hidastunut. Samaan aikaan olemme Suomen nopeimmin kasvava ala – lähes kolme neljästä yrityksestä odottaa kasvua”, avaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Henkilöstömäärän kasvua odottaa ohjelmistoalalla talouden heikosta yleistilanteesta huolimatta lähes puolet yrityksistä.

Ohjelmistoalalla on totuttu kasvulukuihin, joita muilla aloilla pidettäisiin lottovoittona. Alan uunituore Sykemittari kertoo, että tässä suhteessa tilanne ei ole muuttunut – ohjelmistoyritysten ylivoimainen enemmistö ennakoi yhä kasvua.

”Yli 73 prosenttia ohjelmistoyrityksistä arvioi kasvavansa. Kun tästä vähennetään liikevaihdon pienenemistä odottavat yritykset, saadaan kasvun saldoluvuksi 64 prosenttia. Tuoreessa pk-yritysten Pk-yritysbarometrissä 1/2024 sama luku oli kaikkien yritysten osalta 4 prosenttia – siis 60 prosenttiyksikköä vähemmän. Henkilöstömäärässä kasvun saldolukumme on 36,6 %, kun taas pk-yrityksillä yleensä luku on -3 prosenttia eli pakkasen puolella, lähes 40 prosenttiyksikköä alhaisempi siis”, vertaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Roihan mukaan päivän sana on nyt kannattavuus, joka selittää jarrutusta rekrytoinneissa.

”Vielä viime syksynä kannattavuuden parantumista odotti 80 % ohjelmistoyrityksistä, nyt sitä odottaa vajaat 63 %. Pudotus on siis merkittävä. Yritykset panostavat nyt kehnon taloustilanteen heikentämään kannattavuuteen, minkä seurauksena rekrytointi on hidastunut. Samaan aikaan olemme Suomen nopeimmin kasvava ala – lähes kolme neljästä yrityksestä odottaa kasvua. Olemme yhä Suomen kasvuraketti, nyt korjataan kannattavuutta”, suhteuttaa Roiha.

Roihan mukaan tässäkin kannattaa verrata suomalaisten yritysten kokonaiskuvaan, jota Pk-yritysbarometri (12.2.2024 Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö) hyvin ilmentää.

”Saldolukumme kannattavuuden osalta on 48,5 %, eli parempaa kannattavuutta odottavat miinus huonompaa kannattavuutta odottavat. Kaikkien yritysten osalta pk-barometri kertoo saldoluvuksi reippaasti pakkaselle menevän -11 %, eli tässäkin ohjelmistoalan ero yritysten kokonaiskuvaan on musertavat miltei 60 prosenttiyksikköä. Ei siis ole mitään epäilystä siitä, että ohjelmistoalalla näyttää huonolta vain alan aiempiin huimiin lukuihin verrattuna. Todellisuudessa ohjelmistoala kasvaa ja menestyy ja tuottaa valtavaa lisäarvoa koko maan taloudelle”, alleviivaa Roiha.

Julkisiin hankintoihin toivotaan SaaS-ehtoja

Sykemittarin mukaan lähes 60 % (59,2) prosenttia alan yrityksistä osallistui julkisiin hankintoihin viime vuonna. Software Finland on pitkään ajanut julkisten IT-hankintojen (JIT) uudistamista ja on mukana valtiovarainministeriön asettamassa JIT-uudistusta suunnittelevassa työryhmässä. Kun yrityksiltä kysyttiin Sykemittarissa syitä siihen, miksi julkisiin hankintoihin ei (40,8 %) lähdetä, nousi esiin kiinnostava seikka SaaS- (Software as a Service) yritysten osalta.

”Julkisten IT-hankintojen ehdoissa ei tällä hetkellä ole mukana nimenomaan SaaS-hankintoja koskevia ehtoja. Sykemittarimme vapaissa vastauksissa nousi esiin toive, että tähän saataisiin muutos. Olemme erittäin kiitollisia valtiovarainministeriölle, että olemme päässeet mukaan JIT-hankintoja pohtimaan. Tällaisia käytännön muutostoiveita on hyödyllistä saada työryhmälle tiedoksi”, toteaa Roiha.

Lisätietoja:

Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.