10.11.2017

Yritysten on puututtava häirintään heti: Seksuaalisella häirinnällä on ohjelmistoalalla nollatoleranssi – yksikin häirintätapaus on liikaa

#metoo -kampanja on nostanut seksuaalisen häirinnän huomion keskipisteeseen ympäri maailmaa. ”Yrityksillä pitää olla selvät prosessit siihen, miten häirintään tehokkaasti puututaan. Häirintä pitää kitkeä kaikkialta, missä sitä esiintyy. Siks

#metoo -kampanja on nostanut seksuaalisen häirinnän huomion keskipisteeseen ympäri maailmaa. ”Yrityksillä pitää olla selvät prosessit siihen, miten häirintään tehokkaasti puututaan. Häirintä pitää kitkeä kaikkialta, missä sitä esiintyy. Siksi on hyvä, että asiaa Suomessakin nyt entistä laajemmin pohditaan. Meidän kantamme on harvinaisen selvä: nollatoleranssi”, painottaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Talouselämä-lehti nosti tänään esiin tärkeän kysymyksen siitä, onko esimerkiksi Piilaaksoa kuohuttanut seksuaalinen häirintä ongelma suomalaisella startup-kentällä. Talouselämä lähti myös selvittämään asiaa kyselyllä.

”Erittäin tärkeää, että kysytään – siitä kiitos Talouselämälle. Häirintään tai mihin tahansa kiusaamiseen on puututtava heti. Jokaisella ohjelmistoyrityksellä pitää olla selvä prosessi tai toimintatapa, jolla työntekijät voivat tarvittaessa anonyymisti ja ilman leimautumista nostaa asiansa tarkasteltavaksi”, alleviivaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”On tietysti jokaisen yrityksen oma asia, millainen ratkaisu tarkalleen ottaen valitaan. Mutta periaatteen on oltava selvä: Häirintään ja kaikkeen kiusaamiseen on puututtava, ja jokaisen yrityksen tulee tarjota siihen tehokas malli”, painottaa Roiha.

Osaajapulaa ei ratkaista ilman naisia

”Haluamme naiset mukaan ohjelmistoalalle ja teknologiaan ylipäänsä ja olemme tehneet sen eteen paljon työtä. Naisten pitää kokea softa ja teknologia houkuttelevaksi alaksi, jossa heitä ja heidän osaamistaan kunnioitetaan. Kaikkinainen häirintä on tietenkin tälle täydellinen vastakohta. Jokainen häiritsijä on paitsi rikollinen myös rikollisen tyhmä, koska tekee haittaa myös yritykselleen – mitään puolustusta tai ymmärrystä meiltä ei häirinnälle heru”, niittaa toimitusjohtaja Roiha.

Suomessa on vakava pula digialan osaajista. Ohjelmistoala voisi työllistää heti arviolta 7 000 huippuosaajaa, jos heitä vain Suomesta löytyisi.

”Me todellakin tarvitsemme naisten mahtavaa kykyä ratkaista ongelmia. Koko taloutemmekin näkökulmasta on haitallista, että naiset eivät edelleenkään koe ohjelmistoalaa itselleen samalla tavalla omaksi kuin miehet. Naisten mukaantulo alalle olisi kaikkien edun mukaista ja siksi olisi tärkeää, että tämäkin asia korostuisi, kun häirinnästä nyt keskustellaan”, toivoo Roiha.

”Suomen taloudellinen menestys ja yhteiskunnan hyvinvointi nousee osaamisesta ja siitä, että työpaikoilla voidaan ihan kaikin tavoin hyvin. Häirintä tuottaa pelkkää pahoinvointia, ja se on kitkettävä kaikkialta, missä sitä esiintyykin. Vielä kerran: Yksikin häirintätapaus on liikaa ja keinot pitää olla puuttua heti ongelmiin”, tiivistää Roiha.”

Lisätietoja:

Rasmus Roiha
Toimitusjohtaja
Ohjelmisto- ja e-business Ry
rasmus@ohjelmistoyrittajat.fi
0400 180434

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.